"Omul anului 2008 la «Cuget Liber»" primește recunoașterea internațională

Lică Gherghilescu a fost distins cu "Oscarul" animației românești

552
Lică Gherghilescu a fost distins cu
Este managerul Teatrului pentru Copii și Tineret Constanța, instituție pe care a fondat-o în 2003. Lică Gherghilescu a obținut, în 2000, premiul pentru Cel mai bun actor la Festivalul Național de Comedie de la Galați. Un actor apreciat, care a ales să conducă o instituție de cultură în momentul în care gusta din gloria scenică, dar în clipe de răscruce pentru instituțiile constănțene. Un sacrificiu artistic, dar o realizare culturală majoră pentru orașul de la malul mării.

Teatrul pentru Copii și Tineret a demonstrat, din nou, că este unul dintre pilonii principali ai culturii constănțene, fapt recunoscut chiar și la nivel internațional. De data aceasta, artiștii constănțeni s-au întors de la București cu trei premii, obținute în cadrul Festivalului Internațional al Teatrului de Animație "Bucurii pentru Copii", organizat de Teatrul "Țăndărică" și UNIMA - Uniunea Internațională a Mario-netiștilor.
Faptul că Lică Gherghilescu, directorul Teatrului pentru Copii și Tineret, este un bun manager, este cunoscut de toată lumea. Acest lucru a fost remarcat și de UNIMA, care i-a acordat cea mai importantă distincție din animația românească - Premiul de Excelență în Animația Românească pe anul 2009, o recunoaștere a dăruirii actorului, regizorului și managerului constăn-țean. Distincția se acordă celor care au o activitate îndelungată și prolifică în domeniul animației, până acum nouă personalități având onoarea să primească acest titlu. De data aceasta, a venit rândul lui Lică Gherghilescu, un manager ambițios, să primească această distincție, chiar dacă activitatea sa nu este nici pe departe la final. "Aceste titluri sunt, de regulă, oferite celor cu o carieră dedicată animației. La mine a venit mai devreme, ca o recunoaștere a activității mele în acest domeniu. Trofeul reprezintă un pariu pentru viitor, cei care mi-au acordat acest premiu având încredere în mine, pentru că, indiferent de greutățile cu care ne confruntăm, reușim să ne descurcăm. Iar acest lucru îmi dă forța necesară să lupt mai departe, alături de colegii mei, pentru ca teatrul să existe iar cei mici să simtă cât mai puțin greută-țile vieții", a spus Lică Gherghilescu.
Unul dintre cele mai importante merite ale omului de cultură este înființarea și promovarea Teatrului pentru Copii și Tineret Constanța, în 2003, instituție care, de atunci, obține premii peste premii. O echipă restrânsă numeric, dar puternică și omogenă, motivată de pasiunea și dorința de a-i bucura pe cei mici, și pe cei mari, deopotrivă, prin talentul lor.

"Noua mea dragoste îmi ocupă tot timpul"
Lică Gherghilescu a mai primit o distincție în cadrul Festivalului Internațional al Teatrului de Animație 2009, aceea pentru management cultural, acordată "pentru promovarea și susținerea artei de animație în peisajul teatral românesc și internațional". Încă o confirmare a faptului că Lică Gherghilescu, desemnat omul culturii constănțene a anului 2008 de către ziarul "Cuget Liber", își cunoaște potențialul propriu și pe cel al echipei și îl folosește în mod eficient. "Acest premiu vine la un an după ce am obținut din partea ziarului «Cuget Liber» titlul de Omul Anului în cultura constănțeană pe 2008. Acest nou premiu nu face decât să confirme că aprecierea ziarului a fost una obiectivă".
Lică Gherghilescu nu a uitat scena, fiind un actor talentat și apreciat. A crea și a conduce, însă, o instituție de cultură, a fost o provocare mai mare: "Foarte multe persoane m-au întrebat de ce nu mai urc pe scenă. Le-am răspuns că noua mea dragoste îmi ocupă tot timpul", ne-a mărturisit directorul teatrului. Iar sacrificiul său a fost răsplătit: "Aceas-tă recunoaștere înseamnă mai mult decât orice compensație materială. Este cel mai frumos cadou de Sf. Nicolae", conchide Lică Gherghilescu.

"Sinbad Marinarul", pe placul juriului de la București
Teatrul pentru Copii și Tineret a fost, de asemenea, recompensat cu mențiune pentru spectacolul "Sinbad Marinarul", în regia lui Cristian Pepino, prezentat în cadrul festivalului. Felicitări actorilor care au făcut parte din distribuție: Ion Ciolan, Dan Minciună, Daniela Manolache, Clara Ghiuvelechian, Adrian Bădilă, Claudia Zaharia, Alin Constantinescu, Victor Petcu și Laurențiu Dogaru.
La Festivalul Internațional al Teatrului de Animație "Bucurii pentru Copii" au mai participat teatre din Baia Mare, Galați, București, Botoșani, Bacău, Sibiu, Cluj, Iași, dar și din străinătate - Spania, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Israel, Italia și Franța.
Aflat în culmea fericirii, Lică Gherghilescu ne-a mărturisit că premiul din partea UNIMA este echivalentul unui Oscar pentru animație, declarându-se încântat de noile realizări ale teatrului constănțean: "Este un triumf al teatrului nostru, care ne dă forța necesară pentru a oferi bucurie copiilor", ne spune, cu o binemeritată satisfacție, Lică Gherghilescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7031 secunde