Concurs Liderii din învățământ trec la atacuri politice

392

Articole recomandate

Sindicaliștii din Educație au cerut, într-o scrisoare deschisă, președintelui PSD, Mircea Geoană, să retragă sprijinul politic acordat ministrului Muncii, Marian Sârbu, și secretarului de stat Valentin Mocanu, din cauza modificărilor făcute de aceștia la proiectul legii salarizării unice.
"În condițiile în care  nu o să luați această decizie, o să considerăm că poziția celor doi demnitari este asumată de PSD prin însuși președintele partidului", se arată în documentul citat.
Federația Educației Naționale (FEN), Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Spiru Haret și Federația Alma Mater au cerut, săptămâna trecută, demisia ministrului Muncii și a secretarului de stat din cauză că aceștia ar fi decis unilateral reducerea salariilor angajaților din învățământ prevăzute prin grila Legii salarizării unice aflată în discuție.
Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a anunțat recent că cele trei niveluri de referință din grila prevăzută prin legea unitară a salarizării se apropie de 5,4, 3,8 și 2,3 față de coeficienții reper conveniți la începutul acestei luni cu sindicatele, de 8,85, 6,5, 3,8. Aceasta înseamnă o scădere cu circa 40% a valorii coeficienților stabiliți, însă ministrul a ținut să precizeze că este vorba de negocieri ale propunerilor făcute de ministere și sindicate.
Grila prezentată în urmă cu două săptămâni de Ministerul Educației propunea salarii cuprinse între de 3,5 ori salariul minim pe economie, și de 9,2 ori, plus sporuri de performanță care s-ar ridica la până la 20% din salariu. Potrivit sindicaliștilor, dacă valorile din grilele de salarizare ar scădea cu 40%, cadrele didactice s-ar încadra în partea de jos a grilei, cu lefuri cuprinse între de două ori și 7,6 ori salariul minim pe economie. "Un profesor universitar la sfârșitul carierei, care era la negocieri în topul grilei, cum este și normal după o viață de studiu și cercetare, ar avea un coeficient de 7,6, adică un salariu egal cu cât are acum", explică pre-ședintele Federației Alma Mater, Anton Hadăr.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 06 Iulie 2009
Stire din Cultură-Educație : In Memoriam MJ
Pagina a fost generata in 1.6249 secunde