Ligia Deca dă asigurări profesorilor încă nemulțumiți: 'Toate salariile din învățământ cresc, niciun salariu nu scade!'

171
Ligia Deca dă asigurări profesorilor încă nemulțumiți: 'Toate salariile din învățământ cresc, niciun salariu nu scade!' - ligiadeca-1685698324.jpg

Articole de la același autor

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, că „toate salariile din învățământ cresc, niciun salariu nu scade” și a făcut o serie de clarificări, precizând că „au apărut informații care nu sunt adevărate”. Conferința are loc în contextul în care ieri a fost aprobată prin Ordonanță de Urgență majorarea salarială, pe care profesorii au respins-o.


„Ultimele săptămâni au însemnat un semnal de alarmă pe care l-am înțeles. Știm că profesorii au nevoie de salarii decente și merită mai multă apreciere din partea noastră, a guvernanților, dar și a întregii societăți. Cred că întreaga societate își dorește ca sectorul educațional să se așeze pe cu totul alte baze, din punct de vedere al carierei, educației centrate pe elevi.


Prin OUG garantăm o creștere de 1000 de lei pe lună pentru didactici și 400 lei pentru nedidactici. Toate salariile din învățământ cresc, niciun salariu nu scade.


Ieri au apărut și alte informații care nu sunt adevărate. O primă astfel de informație a fost legată de avizul Consiliului Legislativ. Dacă veți consulta avizul, veți vedea că a fost favorabil. În cuprinsul avizului nu există nicăieri sintagma ”neconstituțional”. OUG a urmat parcursul legislativ, fiind adoptată chiar ieri, de ziua copilului, pentru a da un semnal pentru prețuirea pe care o avem pentru profesorii care au grijă de copiii noștri. 


O altă informație falsă care s-a propagat în spațiul public este că salariile vor scădea. Confuzia este pentru că în anexa OUG sunt prezentate valorile salariilor de bază corespunzătoare pentru gradația zero, cu mai puțin de trei ani de muncă. Este o convenție contabilă pe care specialiștii o cunosc și vom transmite inspectoratelor toate informațiile, de la gradația 1 la gradația 5. Salariul de bază pornește de la gradația zero dar se înmulțește cu coeficientul vechimii de muncă. Sporurile, creșterile procentuale se aplică în această bază mărită. 


Vorbim despre gradația de merit, acordată pentru 16% din posturile de învățământ, sporul de învățământ speciale – 15%, sporul de dirigenție – 10% (70% din cadrele didactice beneficiază), indemnizația pentru zonele izolate – 20%, sporul pentru suprasolicitare neuropsihică etc. Este important să nu vorbim doar despre sumele de bază, din grilă, ci de toate creșterile procentuale care se aplică. Salariul mediu în educație din luna aceasta crește până spre 8.500 lei brut, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național”, a spus Ligia Deca.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3512 secunde