Lucrări anulate și profesori sancționați la Bacalaureat

233
Lucrări anulate și profesori sancționați la Bacalaureat - lucrarianulate-1436094598.jpg

Articole de la același autor

Urmare a unei sesizări privind existența unor similitudini între 42 de lucrări la matematică provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic "Unirea" din Ștei, județul Bihor, Comisia Județeană de Bacalaureat a dispus analiza înregistrărilor din toate cele 14 săli în care s-a desfășurat proba E)c) - proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie).

În urma analizei înregistrărilor, s-a constatat că în 10 din cele 14 săli în care s-a desfășurat proba E)c), profesorii asistenți nu au respectat toate atribuțiile prevăzute de metodologie, permițând candidaților să comunice între ei și să fraudeze examenul fie prin utilizarea unor înscrisuri interzise de metodologie, fie lăsându-i sau chiar ajutându-i să copieze unii de la alții.

În consecință, având în vedere gravitatea faptelor, ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a dispus astăzi, 5 iulie, trimiterea Corpului de Control iar Comisia Națională de Bacalaureat a solicitat constituirea unei comisii de cercetare disciplinară a profesorilor asistenți din sălile în care examenul a fost fraudat, dar și a președintelui, vicepreședintelui și membrilor Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen Colegiul Tehnic "Unirea" din Ștei, județul Bihor. De asemenea, s-a decis sesizarea în scris a organelor de cercetare penală.

În cazul elevilor care au susținut examenul în cele 10 săli în care profesorii asistenți nu au respectat întocmai prevederile metodologiei, urmează să se verifice implicarea acestora, în fiecare caz în parte. În raport cu implicarea și participarea personală a fiecărui elev la nerespectarea prevederilor legale privind desfășurarea examenului de bacalaureat, se vor aplica prevederile art. 96, alin. (1) și (2) din Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de bacalaureat: "Candidații care au beneficiat de informații, documente sau alte forme de sprijin, obținute pe cale frauduloasă, prin intermediul cărora le-a fost facilitată rezolvarea subiectelor, situații constatate de organele în drept, sunt eliminați din examen. Dacă frauda este constatată în centrul zonal de evaluare, lucrările sunt anulate iar candidații care au fraudat sunt considerați eliminați din examen. Candidații eliminați de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Aceștia vor relua integral examenul de bacalaureat, cel mai devreme în a treia sesiune după cea în timpul căreia au fost eliminați".

Așadar, pentru fiecare elev în parte va fi analizat gradul de implicare și vinovăția și se vor stabili sancțiuni ce pot merge până la eliminarea din examen, fără posibilitatea de a participa la următoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat, cu reluarea integrală a probelor.

Menționăm că potrivit art. 83, alin. (1) și (2) din aceeași metodologie, sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic implicat în organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat, pot ajunge, în raport cu gravitatea abaterilor, până la destituirea din funcția de conducere, de îndrumare și de control din învățământ sau desfacerea disciplinară a contractului de muncă: "profesorii care, în perioada examenului, comit fapte cu caracter infracțional, respectiv furnizarea soluțiilor problemelor, înlocuiri de lucrări, falsificări de lucrări etc., care permit sau favorizează fraudarea examenului sau care au manifestari care atestă neglijența în îndeplinirea atribuțiilor ce le revin, sunt sancționate în conformitate cu prevederile metodologiei de examen sau ale Codului penal."

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5725 secunde