Lumea culturală din Constanța, în DOLIU: Alexandru Suceveanu a decedat

609
2
Lumea culturală din Constanța, în DOLIU: Alexandru Suceveanu a decedat - alexandrusuceveanu-1369416172.jpg
Lumea academică românească și în special cea constănțeană a pierdut un mare istoric și arheolog. Renumitul cercetător Alexandru Suceveanu, responsabil științific al șantierului arheologic Histria, a încetat din viață la vârsta de 74 de ani.  În urmă cu trei ani, volumul "Pontica", editat de Muzeul de Istorie și Arheologie Națională din Constanța, îi dedica cel de-al 43-lea număr. La vremea respec-tivă, un alt mare cercetător științific trecut în neființă, Mihai Irimia afirma: "A vorbi despre Alexandru Suceveanu nu este nici ușor și aparent nici greu. Nu e greu pentru că toată lumea îl cunoaște, pentru că este o figură emblematică a șantierului Histria, a arheologiei romane timpurii, aici, la Dunărea de Jos, dar nici nu este ușor pentru că are o activitate greu de sintetizat".

Un an mai târziu, prezent la Constanța pentru lansarea unui alt număr al revistei "Pontica" cu ocazia deschiderii oficiale a Sesiunii Științifice Internaționale Pontica 2011, Alexandru Suceveanu declara pentru "Cuget Liber": "Ministerul practică o politică deliberată de asasinare a culturii românești", vizibil afectat de faptul că responsabilii ministeriali alocă prea puține fonduri culturii românești. "Este foarte important să se facă cunoscut faptul că, pentru săpăturile arheologice din întreaga Românie, a fost alocat doar un milion de lei. Bani puțini, foarte puțini, în condițiile în care aceștia trebuie să ajungă pentru șantierele din întreaga țară. Este un sabotaj la adresa arheologilor", susținea Suceveanu. Absolvent al Facultății de Filologie Clasică din București, în anul 1961, 12 ani mai târziu obținea titlul de Doctor în istorie cu lucrarea "Viața economică în Dobrogea romană". Și-a dedicat viața cercetării cetății grecești Histria, șantierul unde a deprins profesiunea de arheolog. Din anul 1966, s-a ocupat de cercetarea Termelor II din afara cetății târzii, unde a săpat până în anul 1973. În perioada 1973-1977, a efec-tuat săpături la Termele I din cetatea Histria, sondaje pe care le-a și publicat în volu-mul VI al monografiei Histria. De-a lungul anilor, a întreprins săpături și la Fântânele, punct arheologic din teritoriul histrian și la Murighiol, care, în anti-chitate, se numea Halmyris, cercetări pe care, de aseme-nea, le-a publicat. Ieri, Gabriel Custurea, directorul MINAC, declara pentru "Cuget Liber" despre regretatul Alexandru Suceveanu: "A fost nu numai un prieten, dar și un sprijinitor de decenii al muzeului nostru, dar și al arheologiei dobrogene mai ales, printre puținele personalități care și-au dedicat întreaga carieră cetății Histria". Corpul neînsuflețit al marelui istoric și arheolog român va fi incinerat la București.

Comentează știrea

admirator
25 mai 2013
Dumnezeu sa-l ierte!

Mai intotdeasuna, dupa volumele omagiale (sau sesiunile omagiale, uneori si una si alta), sarbatoritul trece in nefiinta... Deci, daca vreti sa traiti mult, aminati astfel de evenimente!

cititoare
25 mai 2013
pentru admirator

Aveți dreptate! Unii nu își dau seama ce fac dedicând aceste volume omagiale total nepotrivite din punctul meu de vedere. Și când spun "nepotrivite", mă refer atât la vârsta celui omagiat cât și la alte lucruri. Nici măcar nu se pricep să facă un volum corect științific și gramatical. Eu, dacă mi s-ar dedica un volum plin de erori, aș pleca din sală și nici multă treabă nu aș mai avea cu respectivii care au inițiat așa ceva. În orice caz, ar trebui mai multă atenție profesională, morală, științifică! Acum, toți care au citit două cărți în plus, se găsesc repede să dedice cărți pentru maeștrii lor. Văd că nu mai e bun simț! Toți vor să-și vadă numele pe coperți, însă vor fi judecați și sancționați de intelectualii adevărați. Atenție! Nu toată Constanța e nevoită să tacă când vede deviații intelectuale la unii "colegi". Eu consider că, cei care au de gând să dedice omagiale, trebuie să fie impecabili din multe puncte de vedere. Altfel, îl va "mânji" pe cel omagiat, nu-l va slăvi.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7593 secunde