MARE SĂRBĂTOARE! Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Sărbătoarea Luminii marchează începerea iernii. Dezlegare la pește

204
MARE SĂRBĂTOARE! Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Sărbătoarea Luminii marchează începerea iernii. Dezlegare la pește - 31641610313962994274442982964336-1669018253.jpg

Articole de la același autor

Potrivit tradiției, astăzi, 21 noiembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică, considerată ca fiind și Sărbătoarea Luminii, o zi în care credincioșii sunt îndemnați la bunătate și credință.

Dar este și o zi în care se consideră că, atunci când cerurile se deschid, cele mai importante dorințe ale oamenilor se împlinesc.

Cunoscută ca și Ovidenie, se spune că în această zi se deschid cerurile, iar oamenii pot să înțeleagă graiul animalelor. Sărbătoarea comemorează aducerea Fecioarei Maria la templu de către părinţii ei, Sfinţii Ioachim şi Ana.

Arhiereul Zaharia a închinat-o pe Maica Domnului în Sfânta Sfintelor, locul cel mai sfânt din templu, unde numai arhiereul intră o singură dată pe an. Fecioara Maria a stat în templu timp de 12 ani.

Deşi nu a fost instituită oficial, sărbătoarea a existat înainte de secolul al VI-lea, iar în prezent este marcată, anual, în fiecare calendar ortodox.

Sărbătoarea este și un prilej pentru a se face previziuni asupra vremii.

Astfel, se crede că dacă ziua de 21 noiembrie va fi înnorată, peste an vor fi epidemii, iar dacă va ninge, atunci va fi o iarnă lungă și foarte grea.

De Intrarea Maicii Domnului în Biserică toți cei care sunt certați trebuie să se împace, cerându-și iertare unii de la alții, pentru ca Postul Crăciunului să le fie de folos.

S-a păstrat și acum obiceiul ca în această zi să se facă apă de leac punând vase pline în dreptul sfintelor icoane, împreună cu o lumânare aprinsă. Potrivit tradiției populare, de Ovidenie, femeile trebuie să umple un vas cu apă, pentru privegheat, iar de el să se lipească o lumânare albă aprinsă. În jurul acestui vas, toți cei din familie trebuie să facă o sută de mătănii la miezul nopții și alte o sută de mătănii în zorii zilei. Această „apă privigheată" era considerată a fi „de mare ajutor", atât pentru sănătatea trupului, cât și pentru protecție împotriva răutății omenești.

Tot în tradiția populară, Ovidenia ar fi ziua în care începe iarna, iar ţăranii spun că în noaptea de Ovidenie comorile ascunse ard cu flacără albastră, iar cerurile se deschid şi, precum în ziua de Crăciun, animalele pot grăi cu glas omenesc.

 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.6922 secunde