Mari poeți ai lumii, reuniți în "Țara lui Poseidon"

1247
Editura Ex Ponto pregătește publicului iubitor de poezie o consistentă culegere intitulată "Țara lui Poseidon. Antologie din lirica mării", o lucrare de peste 300 de pagini ce reunește mari poeți care au influențat gândirea lumii.
Antologia e grupată cronologic, cuprinzând scrieri ale poeților antici, romantici, din Evul Mediu, moderni, aceștia se numără: Nicolae Labiș, Mihai Eminescu, Marin Sorescu, Mircea Dinescu, Cezar Bolliac, Nichita Stănescu, Vasile Voiculescu, Tudor Arghezi, George Bacovia, Walt Whitman, Paul Valéry, Arthur Rimbaud, Pablo Neruda, Stéphane Mallarmé, Charles Baudelaire, Guillaume Apollinaire și Emily Dickinson.
Selecția și notele au fost realizate de poetul Arthur Porumboiu, volumul fiind coordonat de Ovidiu Dunăreanu, președintele Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România. Prefața este semnată de Angelo Mitchievici, conform căruia "ideea de a realiza o antologie poetică a mării este nu numai binevenită, dar răspunde și unei geografii poetice ale cărei forme de relief se află într-o continuă schimbare de-a lungul secolelor de literatură, trasând discret și o istorie sinuoasă a liricii maritime". "S-a optat mai puțin scolastic pentru o clasificare laxă și avantajoasă a liricii marine, combinând criteriul cronologic cu unul estetic privitor la curentele literare majore, clasicismul anticilor, poezia evului mediu care își trage seva de acolo întrebuințând scenele de gen și marcându-și propria sensibilitate, pathosul romantic ușor de recunoscut ca poeți la Shelley, Hugo sau Byron sau distinctele note simboliste unde lirismul devine unul spectral, făcând loc simbolului", precizează criticul.
Ovidiu Dunăreanu este convins de aderența la spațiul dobrogean a acestei lucrări, fiind de părere că "antologia trebuia să fie scoasă în spațiul pontic, nu altundeva".
"Țara lui Poseidon" va fi lansată în luna noiembrie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8116 secunde