Memoria Tulcei la Constanța

274
Reprezentanți ai Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Bibliotecii Județene "I. N. Roman" Constanța și Universității "Ovidius" au participat la colocviul "Recuperarea memoriei orașului Tulcea, 1878-1948: împlinire sau deziderat?" desfășurat la Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea.


Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului "Tulcea 1878-1948: memoria unui oraș", derulat, în perioada martie-noiembrie, de ICEM Tulcea, în parteneriat cu Universitatea "Dunărea de Jos" Galați, Asociația Ibida Tulcea și instituțiile constănțene menționate. Proiectul își propune recuperarea istoriei culturale și urbanistice a orașului Tulcea, prin valorificarea patrimoniului documentar și imagistic conservat în colecții muzeale și particulare, biblioteci și arhive și a istoriei orale locale. 
Colocviul științific a reunit peste 20 de specialiști în domeniul istoriei - cadre didactice universitare, cercetători, muzeografi, conservatori - din Constanța, Tulcea, Galați, Iași și Suceava, preocupați de studierea diferitelor aspecte ale istoriei și culturii orașului Tulcea din perioada 1878-1948. Comunicările susținute în cadrul colocviului științific vor fi reunite într-un volum colectiv ce va vedea lumina tiparului în cursul lunii noiembrie. Din comitetul științific și de organizare al colocviului a făcut parte și conf. univ. dr. Daniel Flaut, de la Universitatea "Ovidius" din Constanța, coordonator științific al proiectului AFCN "Tulcea 1878-1948: memoria unui oraș. 
Parte a aceluiași proiect este și expoziția documentară temporară "Tulcea 1878-1948: Memoria unui oraș", care relevă o serie de aspecte ale istoriei orașului, începând cu efervescența anilor de după războiul de independență și continuând cu reconstrucția masivă, în plan economic și cultural, de după Primul Război Mondial, dar și cu momentele de recul și criză ale perioadei interbelice și ale celei de-a doua conflagrații mondiale. 
Expoziția documentară, organizată tematic (urbanism și arhitectură, viață economică, lăcașe de cult, școală, presă locală, populația orașului, monumente comemorative, imaginea orașului în pictură și gravură) va fi vernisată la sfârșitul lunii octombrie și la Universitatea "Ovidius" din Constanța.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4237 secunde