Și altfel despre Liceul cu program sportiv "Nicolae Rotaru"

Mențiune națională pentru Proiectul "Latinitate și dacism"

1000
1
Mențiune națională pentru Proiectul

În luna noiembrie a anului trecut, când prof. Nicoleta Condrat, catedra de limba românã a Liceului cu program sportiv "Nicolae Rotaru", le propunea claselor a XI-a C, a X-a D ºi a XI-a E sã facã parte din echipa unui proiect foarte interesant, cu titlul "Latinitate ºi dacism", cei mai mulþi elevi n-aveau încredere cã vor putea duce la bun sfârºit aceastã provocare. "Haideþi, doamna profesoarã, cã noi suntem sportivi!" a fost replica la îndemânã.

Cu rãbdare ºi perseverenþã, cu zeci de ore petrecute în bibliotecã, pe teren, la Adamclisi, cu chestionare aplicate prin mall ºi anchete aprofundate, în luna aprilie au reuºit sã definitiveze o amplã lucrare dezvoltatã pe trei componente: ºtiinþificã, practicã ºi de conservare. "Am încercat ºi cu alþi elevi sã realizez proiectul, dar de data aceasta s-au implicat atât de serios ºi au reuºit sã demonstreze cã deºi sunt sportivi pot face lucruri extraordinare", a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. Condrat. Proiectul s-a bucurat de apreciere unanimã din partea juriului de la Concursul Naþional de Culturã ºi Civilizaþie în România desfãºurat sãptãmâna trecutã la Galaþi.

Reprezentantul în juriu al Ministerului Educaþiei, inspector Maria Rusu Mina, a apreciat valorosul Dicþionar al fondului lexical de origine latinã din limba românã apãrut la Editura Dobrogea a Trustului de presã "Cuget Liber". În cele peste 500 de pagini format A5 se regãsesc circa 40.000 de cuvinte de origine latinã din limba românã, descoperite atât în dicþionare ºi pânã la lucrãri de referinþã ale autorilor canonici. Din acest motiv, coordo-natoarea lucrãrii, prof. Nicoleta Condrat, a fost distinsã cu Premiul Special Sf. Andrei oferit din partea Arhiepiscopiei Dunãrii de Jos.



Comentează știrea

vlad
22 octombrie 2015
--

termenii sunt pusi intr-un raport peiorativ, cu vadita intentie, fie se datoreaza ignorantei. Suntem urmasii geto-dacilor si teoriile nu pot schimba acest lucru, oricat s-ar incerca.

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 03 Iunie 2011
Stire din Cultură-Educație : Admiterea a început cu stângul
Pagina a fost generata in 1.6771 secunde