Meseria face diferența. Elevii de liceu, îndemnați să aleagă învățământul profesional și dual

676
Meseria face diferența. Elevii de liceu, îndemnați să aleagă învățământul profesional și dual - fotofondmeseriaface2-1593448838.jpg

Articole de la același autor

"Ai finalizat clasa a VIII-a? Căutăm 20 de elevi – meseriași!", așa sună un îndemn pentru viitorii liceeni din Constanța, venit din partea unui agent economic din port, care îi așteaptă să-i școlească și apoi să le ofere de muncă. Până pe 3 iulie, absolvenții de clasa a VIII-a se pot înscrie pentru un loc în învățământul profesional și dual.

Tinerii care au terminat gimnaziul și nu iau în calcul să meargă la un liceu teoretic au șansa de a învăța o meserie și chiar să iasă de pe băncile școlii gata angajați. Pentru anul școlar 2020 – 2021, elevii de clasa a VIII-a din județul Constanța au la dispoziție peste 4.100 de locuri în clasa a IX-a. Dintre acestea, 1.654 sunt în învățământul profesional, mai mult de 100 fiind în sistem dual.

"Elevii care aleg să învețe o meserie își pot construi un traseu bazat pe abilitățile pe care le au, precum și pe competențele pe care le vor dobândi prin pregătirea în cadrul unei calificări profesionale, la alegere, din peste 30 de meserii existente în oferta educațională a școlilor cu învățământ profesional și dual din județul și municipiul Constanța", precizează inspectorul școlar general prof. Sorin Mihai.

Organizat la inițiativa operatorilor economici, care asigură pregătirea practică a elevilor, învățământul profesional are o durată de minimum trei ani. În plus, elevii beneficiază de susținere financiară, de 200 de lei pe lună, prin programul național de protecție socială "Bursa profesională". De asemenea, agenții economici pot oferi și alte stimulente.

La Constanța, un operator economic din port propune două specializări căutate pe piața muncii. Este vorba despre mecanic utilaje și instalații în industrie și electrician de joasă tensiune. Clasele vor fi organizate la Liceul Tehnologic "I.N. Roman" și la Liceul de Electrotehnică și Telecomunicații.

"Avem 10 avantaje ale elevului, pentru a avea cea mai bună experiență: vei fi elevul unei companii mari, serioase, unde vei face și pregătire practică. După finalizarea școlii, te vei putea angaja la această companie mare. Vei primi bursa de stat de 200 de lei. Vei avea asigurare privată în caz de accidente. Vei avea echipament nou de practică. Vei învăța pe suporturi moderne de curs. Diploma ta este recunoscută la nivel european. Primești premii pentru stimularea performanței. Ți se decontează masa, cazarea și transportul, dacă locuiești în afara orașului Constanța", se arată în anunțul publicat de compania portuară.



Burse pentru cei silitori


Cât despre învățământul dual, și aici studiile sunt de trei ani, iar operatorii economici care asigură pregătirea practică a elevilor oferă o bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice, adică cel puțin încă 200 de lei pe lună, și alte cheltuieli pentru formarea de calitate a lor. În plus, elevii înscriși în învățământul dual pot beneficia de masă și cazare gratuită în cantinele și internatele școlare. Și în acest caz, ei își pot continua ulterior studiile la liceu, din clasa a XI-a.

"Îi încurajăm pe absolvenții de clasa a VIII-a să meargă la școlile profesionale în sistem dual pentru că este un tip de învățământ în care agenții economici, viitorii angajatori, se implică direct, nu numai ajutându-i să învețe o meserie ci ajutându-i și cu echipament, cu o bursă, cu asigurarea unui loc de muncă. Este o certitudine că, după trei ani, tinerii care aleg să învețe în sistemul profesional dual vor avea un loc de muncă", explică Dănuț Jugănaru, directorul Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța.

Pentru la toamnă, în județul Constanța, în învățământul profesional sunt disponibile 1.654 de locuri, pentru zeci de meserii. De asemenea, în învățământul dual, la Colegiul Comercial "Carol I" Constanța, sunt 25 de locuri pentru calificarea profesională comerciant – vânzător, susținute de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană. La Liceul Tehnologic "Gheorghe Miron Costin" din Constanța vor fi formate trei clase. Candidații au la dispoziție câte 14 locuri pentru calificarea de bucătar, calificarea cofetar – patiser și calificarea de brutar – patiser – preparator produse făinoase, susținute de SC România Hypermarche SA. Alte 28 de locuri sunt pentru calificările de bucătar și ospătar (chelner), vânzător în unități de alimentație, în parteneriat cu operatorul economic SC Phoenicia Express SRL. Aceeași societate susține pregătirea a 28 de elevi pentru calificarea lucrător hotelier, la Liceul Tehnologic "Lazăr Edeleanu" din Năvodari.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4241 secunde