"Mica Unire", evocată de elevi la Muzeul de Istorie

574
Vineri, la Muzeul de Istorie Național și Arheologie Constanța (MINAC) elevi din Constanța și din Valu lui Traian au participat la o manifestare dedicată momentului unirii Țării Românești cu Moldova - 24 ianuarie 1859.
Evenimentul a fost moderat de dr. Lavinia Gheorghe, muzeograf MINAC, iar prof. univ. dr. Ion Bitoleanu, prezent de asemenea la prezidiu, le-a recomandat tinerilor să poarte întotdeauna respectul cuvenit pentru istoria și limba țării natale și să nu uite de valorile creștine și de familia în care s-au născut.
Momentul "Micii uniri" a fost evocat prin eseuri de Ramona Cârciumaru (Colegiul Național de Arte "Regina Maria"), Diana Holban (Colegiul Pedagogic "Constantin Brătescu"), Monica Drăgușin (Școala nr. 1 Valu lui Traian), Ancuța Enică (Grupul Școlar "C.A. Rosetti), Cosmin Călin (Grup Școlar "Dimitrie Leonida") și Iuliana Ion (Grup Școlar "Virgil Madgearu"). Din programul manifestării nu a lipsit Hora Unirii, elevii Școlii nr. 22 "I.C. Brătianu" realizând, de asemenea, o expoziție de desene dedicată momentului istoric. De asemenea, un micro-recital de chitară a susținut interpretul folk Walter Ghicolescu, profesor la Școala nr. 12 "B.P. Hașdeu".
Cu ambiția care o caracterizează, dr. Lavinia Gheorghe i-a inclus și de această dată pe tineri în acțiunile dedicate istoriei românilor: "În 1859, Alexandru Ioan Cuza este ales în Țara Românească și Moldova, fiind «Domnul frumos și mândru» care obține recunoașterea Unirii atât prin diplomație cât și prin farmecul său personal, prin inteligența sa, prin oamenii pe care i-a avut în jurul lui. Este omul care pune bazele României moderne, de care România era mândră, unele dintre reformele realizate atunci depășind cu mult democratele reforme europene existente în acel timp.
Cu acest prilej am chemat, ca în fiecare an, elevi de la școlile și liceele constănțene și de la Valu lui Traian. Aceste evenimente sunt foarte importante pentru ei, atâta timp cât în manuale istoria regională lipsește aproape cu desăvârșire iar cea națională este tratată superficial".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0074 secunde