Mihai Eminescu, readus în memoria constănțenilor

1022
Ca în fiecare an, data de 15 ianuarie este ziua în care ne reamintim că avem un poet național căruia trebuie să-i dedicăm serbări, sărbătoriri și alte festivități și manifestări.
Poetul de suflet al românilor s-a născut în această zi, în anul 1850. Generații succesive de români l-au considerat cel mai important scriitor al acestui neam, iar încercări mai vechi sau mai noi de a-i contesta opera și personalitatea n-au reușit să-l clintească în niciun fel în conștiința publică. De nenumărate ori opera sa a fost considerată "depășită" de tot felul de capete (mai mult sau mai puțin) luminate, dar memoria sa continuă să reziste sau să renască oricărei încercări de acest fel. Nici nu este de mirare acest lucru, în condițiile în care opera sa poetică, proza sa, dar și o bună parte a publicisticii a rezonat timp de mai bine de aproape un secol și jumătate cu aspirațiile și sentimentele românilor de pe toate meleagurile.
Locuitorii Dobrogei au motive în plus să-și amintească de Eminescu. La revenirea acestei provincii românești la Țară, mulți politicieni, jurnaliști și "lideri de opinie", cum i-am numi astăzi, s-au ridicat împotriva acestei alipiri, pe care o vedeau plătită cu prețul cedării a trei județe din sudul Basarabiei. Guvernul de atunci al României înțelesese că pentru o țară independentă și prosperă ieșirea la mare și un port sunt absolut necesare. Eminescu a fost unul din cei care au susținut viguros această decizie a guvernului liberal, în ciuda faptului că era partizanul opoziției conservatoare. Anul acesta, ca și în anii trecuți, constănțenii sărbătoresc amintirea poetului național al tuturor românilor.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Constanța, în parteneriat cu Liceul "Ovidius", Colegiul Național "Mihai Eminescu" și Școala nr. 23 "Constantin Brâncoveanu" organi-zează joi, 15 ianuarie, o suită de evenimente închinate aniversării nașterii Luceafărului poeziei românești, ce vor cuprinde "Emines-ciana", descris de organizatori ca un recital de poezie în multietnicitatea Dobrogei de Sud și spectacolul omagial "Trecut-au anii". La ora 11, la Galeriile Amfora va avea loc un spectacol omagial al elevilor Liceului "Ovidius", coordonați de profesorii Rodica Crăciun, Mihaela Vintilă și Paula Paliuc și elevii Școlii nr. 23 "C. Brâncoveanu", coordonați de profesoara Liliana Enache și învățătoarea Maria Bălăceanu. La ora 12, va avea loc vernisajul unei expoziții de artă plastică a elevilor Școlii Populare de Arte și Meserii, coordonați de profesoara Gabriela Gheorghe. În continuare, la cabinetul pentru promovarea valorilor culturale al Colegiului Național "Mihai Eminescu" va avea loc un spectacol susținut de elevii colegiului, coordonați de profesorii Nicoleta Ivanov, Bianca Ibadula, Monica Negricea, Monica Popa și Ilie Victor.
Cercul Militar Constanța dedică întâlnirea Cenaclului literar "Mihail Sadoveanu", din 15 ianuarie, tot aniversării zilei de naștere a lui Eminescu. Potrivit declarațiilor organizatorilor, la această întâlnire sunt așteptați "voievodul poeziei românești, Domnia Sa Mihai Eminescu", alături de col. (r.) Alexandru Birou cu ale sale "Fabule cu duh creștin" și "Dulcea Isabella", creație a scriitorului Dominic Diamant. Vor recita Aurel Lăzăroiu, șeful Cercului Militar Constanța, Aspasia Podaru și Costache Tudor, iar partea muzicală va fi asigurată de grupul de copii "Mandolinata" condus de profesorul Ilie Belcin.
Tot joi, 15 ianuarie, cu prilejul zilei de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, la Casa de Cultură "I. N. Roman" vor avea loc o serie de manifestări dedicate acestui moment. Începând cu ora 11, va avea loc spectacolul "Dor de Eminescu", în cadrul căruia elevi ai școlilor din Medgidia și soliștii instituției gazdă vor susține momente artistice. Copiii vor cânta, vor dansa și vor recita cunoscute poezii eminesciene.
De asemenea, în holul Bibliotecii "I.N. Roman" va avea loc o expoziție de carte, ce va cuprinde volume semnate de Luceafărul poeziei românești.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8438 secunde