Modele de olărie autohtonă, expuse la Muzeul de Artă Populară

243
Aproape 300 de vase ceramice reprezentând 26 de centre de olărie din țară pot fi admirate la Muzeul de Artă Populară Constanța, unde s-a deschis expoziția temporară "Mari centre de ceramică din România".
Expoziția urmărește aspecte legate de cele două categorii ale ceramicii populare (neagră și roșie) în care se împarte olăria după tipul arderii, formele și destinația vaselor (uz casnic, decorativ și ceremonial), sistemele și tehnicile de ornamentare, motivistica și cromatica tradițională.
Expoziția prezintă obiecte care fac parte din patrimoniul Muzeului de Artă, precum: vase de uz gospodăresc din ceramică neagră, de factură dacică (provenind din Marginea, Suceava), ulcioare de nuntă din renumitele centre Vama (Oaș), Oboga (Olt), Vadu Crișului (Bihor), Bârsa (Arad) sau Bihor. De asemenea, un spațiu generos este dedicat farfuriilor, străchinilor, cănilor din ceramică roșie smălțuită, decorate abundent cu motive geometrice, vegetale, zoomor-fe și antropomorfe.
De asemenea, expoziția cuprinde un bogat material documentar prin care sunt prezentate etapele realizării olăriei populare, instrumentele fo-losite de meșteri, dar și detalii cu privire la împodobirea vaselor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1837 secunde