"Sunt o curvă, Lady Elizabeth!"

Moravurile societății londoneze, pe scena Casei de Cultură

503

Articole de la același autor

Sâmbătă seara, Casa de Cultură a Sindicatelor Constanța a fost gazda unei piese mult așteptate, care i-a avut ca protagoniști pe Marin Moraru și Dumitru Rucăreanu. Este vorba despre "Piscina de la miezul nopții", scrisă de Peter Karva¹ și regizată de Grigore Gonța, pusă în scenă cu o mare grijă pentru detalii, redând tiparul comportamental și gestual englezesc.
Piesa, de un delicios comic englezesc, accentuează moravurile societății londoneze, creând un fel de "toate-s vechi și nouă toate" printr-o universalitate a valorilor. Personajele sunt animate de interese comune, pe care, de fapt, le considerau, inițial, deosebite, interese centrate, așa cum se dezvăluie la sfârșit, pe piscina unui respectabil lord.
Piesa debutează cu vizita distinsei Harriet Travelly, viitoare activistă sindicală, actuală prostituată, care, printr-un discurs formalizat, îl șantajează pe lordul Stanley, miza fiind crearea unei organizații sindicale în schimbul trecerii sub tăcere a serii de marți, când, la piscină, lordului Stanley "i s-a văzut alunița". Prostituată de meserie, filosoafă în timpul liber, absolventă de istoria artei, (fără să-i fie rușine cu asta), Harriet reușește să-și convingă rafinații interlocutori de autenticitatea ei, operând la nivel mental prin mecanisme subtile, deși, aparent, vulgare. Ea convinge familia lordului Stanley să o susțină în crearea unei asociații sin-dicale a prostituatelor, plan care, în cele din urmă, cade, prostituția rămânând, la fel ca și până atunci, neimpozabilă.
Lady Elizabeth, soția lordului Stanley, a transpus adaptabilitatea comportamentală feminină la stimulii exteriori, fiind încântată de ideea de a deveni președinta sin-dicatului prostituatelor. Când o cunoaște pe Harriet, nu își ascunde uimirea, dar nici nu face judecăți de valoare la răspunsul frust al "sindicalistei": "Sunt curvă, Lady Elizabeth!". Când rafinamentul întâlnește promiscuitatea, atunci situațiile nu pot deveni decât cel puțin interesante. O dovedesc entuziasmul lui Elizabeth, care împrumută gesturile și limbajul târfelor londoneze, fără însă a-și pierde intuiția și romantismul specifice unei lady. În acest sens, merită redat un fragment al dialogului dintre lady Elizabeth și soțul ei, lordul Stanley:
"Lordul Stanley:
- În primul rând, faptul că te iubesc…
Lady Elizabeth:
- Pe asta n-am mai auzit-o demult…
Lordul Stanley:
- N-a venit vorba…"
Cu umorul ieșit din comun, talentul vulcanic și farmecul cu care și-a obișnuit spectatorii de-a lungul timpului, Marin Moraru a dovedit, încă o dată, măreția taentului de care dispune, generând ropote de aplauze și de încântare în rândul publicului. Fermecător și natural a fost și Marius Bodochi, care a interpretat rolul lui Cole, valetul familiei, stârnind admirația publicului la fiecare apariție. Pe Marius Bodochi îl vom putea vedea în curând în debutul stagiunii de toamnă a Teatrului de Stat Constanța, în piesa "Terorism".
Memorabile rămân replicile dintre Lady Elizabeth și fiul său, Donald:
"- Nu putem avea în viață chiar totul…
- În afară de ceea ce ne dorim foarte mult."
Din distribuție au făcut parte Marin Moraru, Dumitru Rucăreanu, Tania Popa, Eugenia Maci, Mariana Liurcă, Silviu Biriș, Marius Bodochi și Răzvan Oprea. Scenografia a fost realizată de Doina Levința, piesa fiind tradusă de Jean Grosu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.697 secunde