Astăzi, pe scena Teatrului "Oleg Danovski"

Nabucco, opera care și-a salvat creatorul!

346
1
Nabucco, opera care și-a salvat creatorul, se va juca astăzi, de la ora 19.00, sub bagheta dirijorului japonez Koichi Inoue, la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski".

Alături de invitați de la Cluj și din Japonia, artiștii Teatrului "Danovski" pun în scenă spectacolul de operă Nabucco, compus de Giuseppe Verdi în 1841, pe un libret de Temistocle Solera, având ca teme principale ale acțiunii dorința de libertate a poporului evreu din timpul robiei lor din Babilon, precum și aroganța și nebunia personajului principal Nabucco, ce-l duce până la autoproclamarea sa drept Dumnezeu unic și la pedepsirea acestuia cu pierderea minților.

Opera Nabucco i-a fost comandată lui Verdi de către directorul de la Scala din Milano, în 1840, și a făcut din Verdi o celebritate a epocii sale. Când i-a fost adus libretul viitoarei opere, compozitorul, deși încă tânăr, suferise în câteva luni o serie de lovituri ale destinului. Cei doi copii, apoi soția îi muriseră. Își schimbase chiar aspectul fizic. Cu pasul greu, cu gesturi bruște, cu figura trasă, cu părul său negru și ochii încercănați, părea un țăran venit la oraș. Lui Verdi i se pare că viața este foarte dură și că singura care îl poate salva este muzica.

În timpul repetițiilor pentru Nabucco de la Scala din Milano, întregul personal muzical era ca electrizat. Fiecare percepea faptul că era vorba despre o cotitură în istoria operei. În 1842, Nabucco era un extraordinar triumf care îl făcea să renască. Aclamațiile nu se mai sfârșeau. A doua seară, al doilea triumf, urmate de celelalte. Record absolut și inegalabil. "Cariera mea a început într-adevăr cu «Nabucco»", mărturisea el câțiva ani mai târziu.

Din distribuția de la Constanța, fac parte: Ionuț Pascu (București), Akiko Haya-kawa (Japonia), Călin Cosma (Cluj), Răz-van Săraru, Lucia Mihalache, Constan-tin Acsinte, Doru Iftene și Mihaela Ionescu. 

Comentează știrea

Verdi
7 iunie 2012
Fugiti!

Fugiti! Fugiti!! Dirijeaza Koiki Inoue! Cat ai luat Vladeasco?

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 30 Mai 2012
Stire din Cultură-Educație : Balerina care a cucerit Croația
Pagina a fost generata in 0.4608 secunde