Nouă decenii de viaţă. Doamna teatrului constănţean, Ileana Ploscaru, la ceas aniversar

1850
Nouă decenii de viaţă. Doamna teatrului constănţean, Ileana Ploscaru, la ceas aniversar - ileanaploscarusite2-1611940117.jpg

Articole de la același autor

În acest weekend, decanul de vârstă al actorilor de la malul mării, Ileana Ploscaru, una dintre cele mai talentate și prodigioase artiste care au jucat vreodată pe scena constănțeană împlineşte 90 de ani. De fapt, pe 31 ianuarie 2021, actrița împlinește 90 de ani de viață, iar pe 24 februarie 2021 se fac 70 de ani de la primul său rol, în spectacolul „Fântâna turmelor” de Lope de Vega.

Ileana Ploscaru este un rafinat om de teatru, distinsă şi puternică personalitate artistică, ce aparţine nobilei familii a actorilor plămadă, din care sunt făcute visele, după cum susţine teatrologul Anaid Tavitian. De-a lungul timpului, actriţa a interpretat o mulţime de roluri, ce au rămas în memoria publicului, şi, în acelaşi timp, ea a fost un exemplu pentru colegii de breaslă. Reprezentanţii Teatrului de Stat spun că pe 12 noiembrie 2021, ea împlinește 60 de ani de la debutul pe scena constănţeană, în spectacolul „Zări necuprinse” de Nikolai Virta, în regia lui Constantin Dinischiotu.

Cele mai recente spectacole în care Ileana Ploscaru a jucat la Teatrul de Stat Constanța sunt, însă, „Bătrâna și hoțul”, „Titanic Vals”, „Trei surori” și „Scaiul”. După o viață petrecută pe scenă, după numeroase roluri în care și-a demonstrat talentul, profesionalismul, generozitatea, după numeroase premii, în anul 2016 a devenit cetățean de onoare al municipiului Constanța, iar în 2018 i-a fost decernat titlul de Cetățean de onoare al Județului Constanța.

Pentru aniversarea celor 90 de ani de viață, actorii Teatrului de Stat Constanța i-au transmis acesteia zeci de mesaje de felicitări.

Fostă studentă a Ilenei Ploscaru, actriţa Mirela Pană i-a transmis următorul mesaj: „Vă amintiți? Eram studenta dumneavoastră rebelă, dezorganizată și lipsită de încredere. M-ați disciplinat și ați făcut din mine vulcan, așezându-mă în front, ca pe un soldat. Am visat și creat împreună! Noi suntem prietene de o viață și pentru asta va trebui să-mi promiteți un dans nebun la aniversarea de 100 de ani! La mulți ani, distinsa mea!”

La rândul său, actorul Iulian Enache a precizat că pentru el, Ileana Ploscaru este partenerul de scenă pe care și l-ar fi putut dori orice actor. „Pentru mine, ca regizor, actrița Ileana Ploscaru este actorul care îți întregește jumătatea atunci când vrei să dai viață unui text. De fapt, stimată doamnă Ileana Ploscaru, cred că sunteți spectacolul însuși. Au fost multe roluri la care v-am stat alături, au rămas în amintirea mea multe momente legate de scenă și de viață, momente care m-au îmbogățit atât profesional, cât și sufletește”, a subliniat acesta.

Un exemplu pentru colegii de breaslă

Colegă de teatru cu decanul de vârstă al actorilor tomitani, Dana Trifan Enache a declarat că, chiar dacă nu s-a aflat față-n față cu Ileana Ploscaru pe scenă, a făcut parte din câteva spectacole care o aveau în distribuție. „Au fost momente când respiram același aer la repetiții și vă admiram din întunericul sălii când repetați. Mă copleșea o emoție minunată, când mă opreați pe hol și îmi dădeați câte o sugestie”, a precizat actriţa. Cel care a jucat alături de ea în „Bătrâna şi hoţul”, actorul Dan Cojocaru spune că, atât pentru el, cât şi pentru alţi colegi din teatru a fost o mare şansă să joace alături de Ileana Ploscaru, în condiţiile în care i-a fost şi student. „Ileana trăieşte teatrul şi are o energie fabuloasă. Ca orice tânăr, nu m-am gândit ce şansă am avut să ne fie profesor. Doamna Ileana Ploscaru trăieşte teatrul. Probabil de aceea, şi-a şi început cariera atât de devreme, pentru că a avut multe de oferit. Pentru mine, cel puţin, ea m-a făcut să mă simt împlinit, în condiţiile în care continua să-mi fie dascăl şi pe scenă, fiindu-mi colegă”, ne-a mărturisit actorul.

Prietenă de-o viaţă cu actriţa, Anaid Tavitian ne-a declarat că nu a privit niciodată personajele sale fără să încerce o puternică emoţie faţă de ceea ce e spectaculos, strălucitor în prezentarea lor. „Ileana Ploscaru este unul dintre cele mai viguroase talente alte teatrului românesc şi afirm aceasta având sub ochi impresionanta sa fişă de creaţie - cu roluri fundamentale pentru o mare carieră artistică- şi în amintire simfonia infinită de tonuri şi imagini cu care și-a imortalizat personajele. Este greu să rezumi în câteva rânduri decenii de viaţă artistică. Tot ce a creat în acest răstimp - cu o mare personalitate scenică, cu o mare bucurie şi plăcere a jocului, înconjurând personajele cu dragoste, stă sub semnul credinţei şi respectului faţă de textul rostit şi faţă de spectatori, a iubirii faţă de teatru. Pentru mine, artistul şi omul Ileana Ploscaru sunt izvor de inspiraţie, putere şi optimism”, a adăugat teatrologul.

Întrebată ce înseamnă teatrul pentru ea, Ileana Ploscaru ne-a declarat că pentru ea teatrul este viaţa însăşi şi că îşi doreşte să revină pe scenă, dacă starea de sănătate îi va permite, pentru că iubeşte arta teatrală, şi, desigur, toate rolurile, pe care le-a interpretat în ultimele decenii.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2481 secunde