O gravură care-l reprezintă pe Crișan, unul dintre liderii Răscoalei din 1784, intrată în patrimoniul MNU Alba Iulia

234
O gravură care-l reprezintă pe Crișan, unul dintre liderii Răscoalei din 1784, intrată în patrimoniul MNU Alba Iulia - imageresize-1486589583.jpg

Articole recomandate

O gravură din 1785, al cărui autor nu este identificat, dedicată lui Crișan, unul dintre liderii Răscoalei din Transilvania din 1784, este Exponatul lunii februarie la Muzeul Național al Unirii (MNU) Alba Iulia, demers prin care se urmărește aducerea sau readucerea în atenția publicului a unora dintre cele mai importante bunuri din patrimoniul instituției.


"Exponatul pe care-l propunem este o achiziție nouă a MNU, de o săptămână și jumătate, o gravură de epocă", a declarat, miercuri, la vernisajul mini-expoziției, directorul general al muzeului, Gabriel Rustoiu. Piesa, veche de 232 de ani, a fost achiziționată de muzeu de la un anticariat din București.

La rândul său, muzeograful Tudor Roșu a opinat că este "un lucru excepțional" că piesa a intrat în colecția MNU.

"Este o piesă deosebită. Mai există două imagini similare, din care una păstrată la Biblioteca Academiei Române din București, iar alta la Muzeul Național din Budapesta, înfățișându-l pe cel de-al treilea lider al Răscoalei de la 1784, pe Crișan. După cum bine se știe, imediat după prinderea lui Horea și Cloșca și, ulterior, Crișan, o serie de gravori, desenatori, pictori s-au deplasat la Alba Iulia pentru a realiza portretele liderilor Răscoalei. Sunt vreo 40 de nume identificate. (...). Au apărut însă în același timp și alte reprezentări, mai mult din imaginație. (...). În cazul de față, gravura pare una veridică. Îl reprezintă pe Crișan așa cum îl prezintă sursele istorice", a declarat Tudor Roșu.

Astfel, Crișan este reprezentat purtând o căciulă foarte înaltă și cu un panaș foarte bogat, o mantie și o cămașă țărănească, niște pantaloni care ar putea fi orășenești și un element mai degrabă ciudat, sandale în picioare, care seamănă cu cele romane.

"Are niște mustăți foarte mari, are un moț specific Munților Apuseni, coada peste urechea stângă. Este foarte înarmat — era cel mai înarmat dintre liderii răscoalei, potrivit surselor epocii — cu pumnal, pistol, sabie, pușcă și un topor. (...). Este însoțit de un câine masiv. Sursele spun că el apărea mereu însoțit de câinele său. După cum arată ar putea fi un câine care aparține unei rase azi dispărute, Bullenbeiser, din care provine Boxerul german", a explicat muzeograful.

La baza gravurii se află o inscripție în limba germană, a cărei traducere este "Crișan Gheorghe, conducător al rebelilor valahi, care în 10 februarie 1785 a fost capturat". De precizat că data menționată este una greșită, acesta fiind prins la finele lui ianuarie.

Imaginea este una destul de realistă, în conformitate cu alte portrete sau descrieri ale lui Crișan, dar existând posibilitatea să aibă și elemente fanteziste.

Gravura "Crișan cu câine" este una în aramă și are dimensiunile 10,5X15,5 centimetri, scrie Agerpres.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 09 Februarie 2017
Stire din Cultură-Educație : Luna viitoare,  Gala Premiilor Gopo
Pagina a fost generata in 0.9345 secunde