Obiceiuri de nuntă în lumea satului tradiţional din Dobrogea

258
Obiceiuri de nuntă în lumea satului tradiţional din Dobrogea - obiceiuri3-1636052232.jpg

Articole de la același autor

Dintotdeauna, în lumea satului tradiţional, toamna a fost anotimpul culesului roadelor pământului şi al înfăptuirii nunţilor. Specialiştii Muzeului de Artă Populară Constanţa afirmă că nunta sau căsătoria este un ritual de integrare a tinerilor în viaţa socială a comunităţii. Acest moment este marcat de practici tradiţionale menite să asigure bunul mers al vieţii tinerilor căsătoriţi, belşug, înţelegere şi noroc, parcurgând mai multe etape: peţitul, logodna, zestrea, cununia, cinstirea mesenilor.

„În satul tradiţional dobrogean, zestrea mirilor se stabilea de comun acord între socri, prin înţelegere verbală de faţă cu martori. Flăcăul primea, de obicei, pământ şi animale, fata zestrea ei de lucruri, în ladă: cuverturi, plăpumi, ştergare, prosoape, macaturi, perne şi haine. Pernele ţesute din lână, numite în Dobrogea căpătâie, sunt un element caracteristic organizării interiorului locuinţei fiind aşezate de-a lungul patului înspre peretele cu scoarţa, în camera curată. Piese reprezentative pentru zestrea fetei de măritat, pernele au jucat un rol însemnat în ceremonia legată de prezentarea acesteia. Astfel, în joia de dinaintea nunţii, rudele miresei de parte feminină jucau pernele pe uliţa mare a satului, într-un ritual plin de voioşie, care avea scopul de a lăuda priceperea viitoarei neveste”, au precizat aceştia.

Ei au adăugat că pernele din lână s-au ţesut în număr mare în satele dobrogene de pe malul drept al Dunării - Ostrov, Oltina, Dunăreni, Rasova, Cochirleni, Aliman, Vlahi, Seimeni. Au, de obicei, faţa bogat ornamentată cu flori şi păsări, iar dosul decorat cu vărgi înguste.

Apoi, căpătâile lungi, ţesute şi umplute cu lână au avut o existenţă relativ scurtă în lumea satului dobrogean - mai puţin de un secol - fiind înlocuite treptat, după al Doilea Război Mondial cu perne umplute cu pene şi puf, cu feţe din pânză industrială, brodate manual. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3304 secunde