Opriți "barda" Inspectoratului Școlar! "Nu mai avem nevoie de sport, de educație?"

3124

Articole de la același autor

O vorbă din bătrâni spune că, înainte de a strica ceva, e bine să te gândești de zece ori la consecințe, pentru că a reconstrui ceea ce ai demolat va fi infinit mai dificil. Aceasta este situația și la Liceul Tehnologic "Gh. Duca", unde clasa vocațională cu profil de rugby a fost radiată prin noul plan de școlarizare conceput de ISJ Constanța.

Clasa vocațională cu profil de rugby din cadrul Liceului Tehnologic "Gh. Duca" a fost înființată în urmă cu aproape un deceniu, în parteneriat cu CS Cleopatra Mamaia și cu sprijinul regretatei Elena Buhaiev, fost inspector general al ISJ Constanța și director în Ministerul Educației. 


S-a pornit la drum cu gândul de a crea cadrul optim pentru copii, de a face și sport, și carte. Iar rezultatele s-au văzut, atât în plan sportiv, unde echipa de rugby Cleopatra a cucerit o serie de trofee și a lansat jucători în marea performanță, cât și în plan educativ, procentul de promovabilitate la bacalaureat al elevilor-sportivi fiind unul cu mult peste cel al județului Constanța.

Din păcate, zilele trecute, a sosit o veste tristă: pentru anul școlar 2019-2020, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Constanța a decis să radieze această clasă vocațională. "Nu se mai justifică înființarea acestei clase", a fost mesajul explicativ al ISJ. Oare așa să fie?

"Nu a fost aprobată solicitarea noastră"

Referitor la această situație, directorul instituției de învățământ, prof. Elena Gogu, ne-a declarat că această clasă nu a mai fost prinsă în planul de școlarizare, nefiind aprobată de către ISJ. 


"Noi am solicitat-o, dar nu a fost aprobată. Desigur, vom continua activitatea la clasă cu elevii de la clasele a X-a, a XI-a și a XII-a. De curând, am primit doar o hârtie prin care ni s-a spus că nu a mai fost prinsă în planul de școlarizare. Bănuiesc că mai multor școli li s-a diminuat planul de școlarizare, iar la noi s-a făcut cu această clasă", a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. Elena Gogu. 


De partea cealaltă, inspectorul școlar general adjunct prof. Alina Codreanu ne-a declarat că metodologia de stabilire a planului de școlarizare prevede niște criterii care trebuie avute în vedere. 


"La această instituție de învățământ sunt prea puțini copii, 12-16 la clasele superioare, de exemplu. Pe de altă parte, este vorba despre încadrarea în bugetul și numărul de posturi, în bugetul aprobat conform costului standard, lucru care nu se întâmplă la nivelul liceului «Duca». Solicitarea de înființare a unei clase cu 28 de copii, din care se ocupă doar 12-13 locuri, nu este corectă din punct de vedere financiar", a explicat adjunctul ISJ.

"Nu ne-a consultat nimeni!"

Supărarea cea mai mare - și mai mult decât îndreptățită - vine din tabăra Clubului Sportiv Cleopatra, care de ani de zile s-a implicat financiar pentru ca la "Gh. Duca" să se facă rugby și carte. În plus, clubul din Mamaia a demarat recent un proiect de revigorare a rugby-ului constănțean, pe 4 ani, și se vede acum lăsat fără sprijin.

"Susținem, la ora actuală, activitatea a 47 de copii - 16 la clasa a X-a, 19 la clasa a XI-a și 12 (din cei 16 cu care am pornit, 4 s-au pierdut pe drum, din diverse motive) la clasa a XII-a, iar pentru toamnă, avem pregătiți pentru această clasă 30-35 de copii, din Mihail Kogălniceanu, Cumpăna, Ovidiu, Tecuci. Toți fac rugby de la 12 ani și este bineștiut faptul că șansele de progres sunt mult mai mari atunci când copiii sunt incluși într-un program unitar, când se pregătesc și învață împreună, decât să fie disipați pe ici, pe colo. Ne-a deranjat foarte mult faptul că inspectoratul nu ne-a anunțat și pe noi, nu ne-a consultat, deși suntem implicați financiar de aproape 10 ani. 


Am demarat, recent, un proiect pe patru ani, să revigorăm rugby-ul, sportul în general, pornind de la baza piramidei, de la copii și juniori. Și, în loc de sprijin, noi primim lovituri! Le atrag atenția celor de la ISJ Constanța, să se gândească bine la ceea ce fac, pentru că este foarte ușor să distrugi, mai ales când nu este munca ta, și infinit mai greu să construiești la loc. Această clasă s-a format cu mari eforturi, au fost documente de pregătit, pași și proceduri stufoase de urmat, pentru ca acum să se aleagă praful. Chiar se dorește desființarea sportului de performanță?", a declarat, pentru "Cuget Liber", președintele CS Cleopatra Mamaia, Vasile Chirondojan.

O posibilă soluție, prin dialog

Alături de aspectul sportiv este și cel educațional. "Se bate monedă pe dezvoltarea liceelor tehnologice, că nu mai avem meseriași, dar uite că se taie clase tocmai din aceste licee. A nu se uita că acești copii fac nu numai rugby, ci și carte, materii de specialitate. Nu mai avem nevoie de mecanici, electromecanici, mecanici de locomotivă, de lăcătuși, de tehnicieni? Prin sport și prin carte, mulți copii și-au croit un drum în viață, s-au realizat pe plan sportiv și profesional, au vizitat țări străine, ceea ce nu ar fi reușit singuri niciodată. Răul încă nu este făcut, cred că, discutând împreună, club - liceu - inspectorat, putem găsi cea mai bună soluție pentru care acest proiect să continue. Totul în interesul copiilor, al sportului și educației românești", a mai spus președintele Chirondojan.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7169 secunde