"Ora de teatru" versus prostie și vulgaritate

435
"Ora de teatru" este inițiativa exclusivă a maestrului Liviu Manolache, actor la Teatrul de Stat, și care se desfășoară cu un neașteptat succes în unitățile de învățământ constănțene încă din 2002.
Dacă anul trecut în cadrul acestui proiect tematica a constituit-o opera lui I. L. Caragiale, în 2011 activitatea se va desfășura sub egida operei lui Vasile Alecsandri, ambii considerați pioni clasici ai dramaturgiei naționale. "Este o continuitate nu numai a istoriei, ci și a teoriei teatrale, pentru că cei doi se potrivesc ca și tipologie, mesaj, valoare", afirma Anaid Tavitian, secretar literar al Teatrului de Stat Constanța.
Același interlocutor consideră că "Ora de teatru" este un proiect de tradiție, pentru că teatrul constăn-țean a avut dintotdeauna legături cu școala, cu latura educativă a teatrului, este cultivarea limbii, a tot ceea ce înseamnă spiritualitate.
Primele spectacole de teatru au fost făcute chiar în școli, iar teatrele au avut întotdeauna legătură cu școala, mai ales matineele din timpul vacanțelor. "Ei vin la teatru, însă sunt altfel copiii de astăzi față de cei de acum 20 de ani. Impactul audiovizualului își pune amprenta. Copiii din clasa a IV-a refuză să mai vină la Teatrul pentru copii și tineret pentru că sunt prea mari, iar după vârsta de 11 ani sunt aduși în sala de teatru și nu știu să se poarte, să reacționeze. Mergând în școli, le trezim curiozitatea, iar ei sunt atrași de nou: decorul, luminile, o altă atmosferă. Nu întotdeauna părinții au timp să își aducă copiii la teatru și atunci aducem noi latura educativă a teatrului în școli", a mai explicat Anaid Tavitian.

O lecție la care nimeni nu absentează
Prin 2002-2003, când ideea a prins viață, proiectul nu purta un titlu anume. De anul trecut, inițiativa maestrului Liviu Manolache a luat denumirea "Ora de teatru". "Am făcut această oră de teatru din două motive. Unul, întrucât am remarcat că elevii nu mai citesc. Și în al doilea rând constituie o încercare de aducere a elevilor și a tinerei generații către cultura reală. Și aceasta din cauza faptului că în fiecare zi suntem bombardați cu prostie, promiscuitate și vulgaritate", ne-a spus actorul Liviu Manolache. Și astfel a început să fie chemat din ce în ce mai des de către elevi, dovadă de necontestat a faptului că "Ora de teatru" este un proiect de mare succes. "Este un lucru extraordinar de bine primit în școli. Chiar și în unitățile cu probleme. Este o formă de cunoaștere și recunoaștere a valorilor naționale, căci despre ele vorbesc în legătură și cu existența noastră", a subliniat actorul.
Potrivit maestrului Liviu Manolache, "Ora de teatru" poate fi considerată o continuare a orelor de limbă și literatură română care devin interactive, iar elementul cultural se îmbină cu cel educațional.
Odată ce vacanța elevilor se va încheia, "Ora de teatru" va fi reluată în instituțiile de învățământ constănțene, ultimele detalii fiind pe masa discuțiilor zilele acestea.
Nicoleta BUJOR

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 03 Februarie 2011
Stire din Cultură-Educație : Cine va uimi Constanța
Pagina a fost generata in 2.9834 secunde