Sărbătoare religioasă

Ortodocșii îl cinstesc, sâmbătă, pe Sf. Mare Mucenic Dimitrie

201
Ortodocșii îl cinstesc, sâmbătă, pe Sf. Mare Mucenic Dimitrie - ortodocsii-1571950454.jpg

Articole de la același autor

Creștinii ortodocși îl cinstesc sâmbătă, 26 octombrie, pe Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. 
Despre acesta, reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului spun că s-a născut la Tesalonic, în vremea împăratului Dioclețian, fiind fiul prefectului cetății. Părinții săi au fost creștini în taină, de aceea Sf. Dimitrie a primit încă de mic o aleasă educație creștină. După moartea tatălui său, tânărul Dimitrie a fost numit prefect al Tesalonicului, datorită calităților lui morale și intelectuale. Cezarul din vremea aceea, Maximian Galeriu, a poruncit ca în toate cetățile să fie aduse jertfe zeilor păgâni ca mulțumire pentru victoriile militare pe care le avusese. 


Pentru că Sfântul Dimitrie a refuzat să participe la ceremoniile păgâne, a fost închis. În temniță, el l-a binecuvântat, în numele lui Hristos, pe tânărul creștin Nestor, care urma să se lupte cu vestitul gladiator păgân Lie. În urma luptei, Nestor l-a învins pe Lie, iar împăratul a aflat de binecuvântarea lui Dimitrie și a poruncit ca Dimitrie să fie ucis. În prezent, moaștele sale se află în biserica ce poartă același nume, din Tesalonic. 


XXX 
În cinstea acestui sfânt, sâmbătă, de la ora 8.30, Înaltpreasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Biserica "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" din Constanța, zona Delfinariu. Aici, a fost adusă, încă de zilele trecute, de la Mănăstirea Dervent, icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2274 secunde