PACTUL PENTRU LECTURĂ - Ofensivă editorială împotriva analfabetismului funcțional

102
PACTUL PENTRU LECTURĂ - Ofensivă editorială împotriva analfabetismului funcțional - xpactulpentrulectura-1674741200.jpg

Articole de la același autor

Conform statisticilor, România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul de carte. Cu o cifră de afaceri de circa 60 de milioane de euro înregistrată de edituri din comercializarea de carte, România este depășită de toate țările din Uniunea Europeană, fiind la o distanță astronomică de Germania, cea mai mare piață de carte din Europa, care înregistrează vânzări anuale de circa 9 miliarde de euro.

Asociația Editorilor din România (AER) reia semnalele de alarmă transmise de-a lungul timpului și, mai mult, are în vedere ca în acest an să deruleze un program susținut de dezbateri, dialoguri, conferințe de presă și să lanseze „Pactul pentru lectură”, la care sunt chemați să adere personalități ale lumii culturale contemporane, decidenți politici și administrativi, scriitori și cititori, așadar toți cei interesați de îmbunătățirea acestei realități dureroase.

Asociația Editorilor din România propune, pentru 2023, un calendar susținut al dezbaterilor pe teme actuale, precum și evenimente expoziționale de anvergură dedicate cărții, în mai multe orașe din țară, și în Chișinău, capitala Republicii Moldova.

Cel dintâi eveniment va avea loc la Librăria Humanitas Lipscani, pe 15 februarie, dată declarată prin lege Ziua Lecturii și care riscă să fie, din nou, doar un trist prilej de a ne reaminti cât de îngrijorătoare sunt statisticile, fără ca această îngrijorare episodică să fie urmată de un plan concret de acțiune. Iată motivul pentru care, cu acest prilej, AER va lansa Pactul pentru lectură. La discuție vor fi invitați, în mod public, să participe politicieni, factori de decizie din ministerele de resort, profesori, specialiști în educație, jurnaliști, reprezentanți ai elevilor și părinților.

 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8504 secunde