Palmares impresionant al micilor meșteșugari de la Palatul Copiilor

1156
Palmares impresionant al micilor meșteșugari de la Palatul Copiilor - f47e13a57cad9cf7cdbe62effe1b465b.jpg
Elevii Cercului de datini și obiceiuri românești, coordonați de prof. Gabriela Barbu, din cadrul Palatului Copiilor Constanța, s-au întors victorioși de la Olimpiada de Meșteșuguri Artistice Tradiționale, desfășurată la Muzeul Civilizației Transilvane "Astra" din Sibiu, în perioada 21-25 august.
Astfel, Mario Voicu, în vârstă de 7 ani, a obținut locul I la secțiunea Podoabe, pentru obiectele pe care le-a realizat din solzi de pește, Rebeca Voicu s-a clasat pe locul II la secțiunea Împletituri vegetale, impresionând juriul cu coșul său din foi de porumb, în care a așezat-o pe Aurora, din "Frumoasa din Pădurea Adormită", Raluca Miron a obținut locul II la secțiunea Măști, în timp ce sora ei, Mihaela Miron, s-a clasat tot pe locul II la secțiunea Icoane pe sticlă.
Organizatorii Olimpiadei, Ministerul Educației, Cercetării și Inovării, Inspectoratul Școlar Județean Sibiu și Complexul Muzeal "Astra" Sibiu și-au propus să aducă mai aproape de elevi valorile perene ale civilizației populare românești, dar și să dezvolte talentul și aptitudinile celor care, cu pasiune, se apleacă asupra acelor valori, urmând dezvoltarea abilităților practice de a produce obiecte de artă populară autentică.
Sub atenta supraveghere a juriului, al cărui președinte a fost prof. univ. dr. Ilie Moise, de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, cei peste 180 de copii din toată țara, îmbrăcați în costume populare specifice zonelor de proveniență, au umplut gospo-dăriile din parcul de 117 ha al Muzeului "Astra". Ei și-au întâmpinat oaspeții, le-au vorbit despre creațiile lor populare și au vândut o mare parte dintre ele.
Elevii de la Palatul Copiilor au organizat chiar și o expoziție de icoane în centrul Sibiului, foarte apreciată de turiști și de sibieni.
Anul viitor se vor împlini 15 ani de la prima ediție a Olimpiadei de Meșteșuguri Artistice Tradiționale, sărbătoare care va fi marcată prin evenimente speciale. Unul dintre acestea este lansarea unui dicționar al meșterilor populari, astfel că fiecare cadru didactic care a participat la edițiile Olimpiadei va fi menționat în acea antologie: "Mai suntem câțiva dintre cei care au participat de la început la Olimpiada din 1995. Concursul de la anul va avea o mare amploare, așa că vom pregăti tot anul obiecte frumoase pe care să le prezentăm la Sibiu", ne-a spus prof. Barbu.
Pe lângă prezentările obiectelor tradiționale, talentații meșteșugari au realizat și demonstrații practice, care i-au încântat pe toți cei care au asistat la acestea.
Concomitent cu Olimpiada de Meșteșuguri Artistice Tradiționale, s-au desfășurat și Tabăra de Meșteșuguri Artistice Tradiționale "Fără limite - Împreună pentru tradiție" și Tabăra de pictură pe sticlă.
În același timp, tot la Sibiu, a avut loc și concursul "Icoana din sufletul copilului". Și aici, elevii de Cercul de datini și obiceiuri românești au ieșit câștigători, la secțiunea Icoane pe sticlă. Astfel, premiile I au fost obținute de Mihaela Miron și Raluca Miron, echipa Cercului de la Constanța obținând și premiul I pentru lucrarea "Sf. Mare Mucenic Gheorghe".
Succesele elevilor pregătiți de prof. Gabriela Barbu nu se opresc aici. Ei au primit diplome în urma participării la Concursul Național de Artă Textilă "Tradiție și modernism" de la Buzău, ajuns la cea de-a doua ediție. Au fost premiate Alina Frantujan, Andreea Negrea și Elena Detcov, la secțiunea Proiectare Design Vestimentar. De asemenea, prof. Gabriela Barbu a primit o diplomă de onoare pentru contribuția adusă la promovarea educației estetice și de timp liber. Concursul s-a desfășurat în perioada 1-4 iulie și a fost organizat de Ministerul Educației, Cercetării și Inovării, de ISJ Buzău și Palatul Copiilor Buzău.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 02 Septembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : Din respect pentru jertfa lor
Pagina a fost generata in 1.7371 secunde