Papuci chinezești și cutii de lavabil pe scenă în "Elixirul dragostei"

803
Mi s-a părut culmea kitsch-ului ceea ce am văzut sâmbătă pe scena Operei Constanța (este prea obositor să transcriu titulatura completă a teatrului). Fac o notă scurtă care nu ține loc de cronică, dar este important să semnalez că deja s-a mers mult prea departe cu austeritatea, dacă despre economie a fost vorba atunci când s-a luat hotărârea de a pune papuci chinezești inscripționați (poate cu "Mike" sau "Shin Jong" sau cine știe cu ce altceva - scrisul nu era vizibil din sală) în picioarele doamnelor din cor, costumate, într-una dintre scene, în halate de baie și cu prosoape înfășurate pe capete. Papuci chinezești! Dacă a fost vreo sugestie a contemporaneității chiar nu-i văd rostul. Dacă a fost vreo ironie, eu una nu am înțeles-o. Poate doar o ironie răutăcioasă la adresa artiștilor teatrului. Era vorba, totuși, de "Elixirul dragostei" de Donizetti, operă ce și-a avut premiera în 1832, o poveste de dragoste clasică ce transmite mesaje simple și anacronice, publicul fiind obligat să-și adapteze receptivitatea unei epoci în care papucii chinezești și cutiile de var lavabil nu au ce căuta. Chiar o fi fost atât de greu de găsit o găleată clasică de zugrav, din aceea de tablă, sau poate chiar una de lemn, încât să-i fie plasată personajului principal, Nemorino, acea cutie de plastic căreia nici măcar nu i-a fost scoasă eticheta? Jenant!
Iar tânăra soprană Mădălina Diaconescu, o mignonă foarte talentată, foarte frumoasă, foarte expresivă, foarte potrivită pentru rolul Adinei, a fost obligată să poarte încălțări pe măsura celeilalte titulare a rolului, pantofi vizibil cu două-trei numere mai mari, care, pentru a nu-i ieși din picioare, erau asigurați cu două bucăți de jartea lată petrecute împrejur. Chiar să fi fost a doua pereche de pantofi o investiție pe care teatrul nu și-o putea permite?
Vina cade, în opinia mea, asupra asistentului de regie care a îngrijit această "premieră", Sandra Răsvana Cernat; ea avea obligația să nu accepte asemenea compromisuri jenante.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7618 secunde