Patru opere valoroase, donate Muzeului de Artă Constanţa

896
Patru opere valoroase, donate Muzeului de Artă Constanţa - patruopere-1618569080.jpg

Articole de la același autor



Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a semnat dispoziția privind acceptarea unei oferte de donație a patru opere de artă către Muzeul de Artă Constanța.


Cele patru picturi, “Bucătăria Cleopatrei II”, “Nuntă cu pisică neagră”, “Circazieni în peisaj” și “Carnaval folcloric – cortegiul copiilor”, în valoare de aproximativ 50.000 de lei, au aparținut artistei plastice, poetei, prozatoarei şi traducătoarei, Margareta Sterian. Acestea, au făcut parte din colecția privată a pictorului şi criticului de artă Mircea Barzuca. Apropiat și moștenitorul testamentar al artistei, depozitar al unei arhive imense, Mircea Barzuca a înfiinţat „Fundaţia Margareta Sterian”, iar în colaborare cu Muzeul Literaturii Române, a organizat o expoziţie cu desenele artistei. Tot în memoria marii artiste, Muzeul Naţional de Artă, decernează premiile "Margareta Sterian", iar una dintre străzile capitalei României îi poartă numele.
“Continuăm munca începută, cu mai bine de două decenii în urmă, de regretata Doina Păuleanu, prin a îmbogăți cultura constănțeană cu noi opere de artă. Margareta Sterian, este unul din numele importante ale generaţiei sale, cu o personalitate complexă și un artist valoros, care, din păcate, a fost apreciată mult prea puțin în timpul vieții. Operele sale, de un inedit aparte, își recapătă locul firesc, pe simezele Muzeului de Artă Constanța. Patru noi opere semnate de marea artistă, au intrat de astăzi în partimoniul instituției noastre de cultură, pe care îl vor îmbogăți atât din punct de vedere artistic, cât și ca valoare. De altfel, acestă donație a domnului Mircea Barzuca, către Muzeul de Artă Constanța, reprezintă dovada faptului că operele marilor artiști au fost, sunt și vor fi păstrate în cele mai bune condiții de către instituția noastră de cultură. Astfel, publicul se poate bucura de frumusețile acestora, mulți ani de acum înainte, așa cum sperăm că se va întâmpla și cu lucrările din colecția Topalu. Mulțumim domnului Mircea Barzuca, pentru gestul neașteptat pe care l-a facut”, declară Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța.


Născută la Buzău, la sfârșitul secolului XIX, artista se stinge din viaţă la 95 de ani, în anul 1992. Ulterior, ucenicul acesteia, Mircea Barzuca, se luptă de mai bine de 20 de ani pentru a-i face cunoscute operele și în țară. Acesta declarând într-un interviu acordat postului de Radio România Internațional:
“Desenul Margaretei Sterian poate fi regăsit şi în pictura ei, pentru că, în maniera ei de a picta, se poate descifra acel desen. Dar ea a fost o desenatoare care lucra, în primul rând, sub impresia chipului pe care-l picta şi, de aceea, desenul ei era foarte liber. Majoritatea scriitorilor expuşi în această expoziţie i-au fost şi prieteni, erau cam din aceeaşi generaţie, născuţi în jurul anului 1900. Unii dintre ei au căzut în uitare, iar o parte dintre ei au trecut de la poezie la alte activităţi, în special la proză sau critică. Şi tot câţiva dintre ei au murit foarte tineri sau au plecat din ţară. Oricum, nu toţi au reuşit mari performanţe care să le poarte numele peste anii dictaturii. A fost unul din motivele pentru care Muzeul Literaturii Române şi Fundaţia Margareta Sterian au decis că este nevoie de o asemenea expoziţie.”
Muzeul de Artă Constanța, intenționează să organizeze, pentru luna iunie a acestui an, o expoziție dedicată artistei.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.8581 secunde