Personalul auxiliar din învățământ, în pericol de disponibilizare

1398
Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat că nu vor fi făcute disponibilizări și, mai mult, vor fi angajate cadre didactice care să acopere necesarul de personal, deși ordonanța de rectificare bugetară prevede ca posturile vacante să fie ocupate doar în proporție de 15%.
"Dacă se pensionează 10.000 de profesori, ei vor trebui înlocuiți. Nu vom lăsa clasele fără dascăli, nu vom face disponibilizări și vom angaja numărul necesar de oameni, cât va fi nevoie", spune ministrul Andronescu.
Sindicaliștii din educație spun că, prin ordonanța de rectificare bugetară, care prevede ca posturile vacante din învățământ să fie ocupate doar în proporție de 15%, guvernul ar pune problema eliminării din învățământ a suplinitorilor. Mai mult, ordonanța ar însemna și reducerea personalului auxiliar, respectiv bibliotecare, femei de serviciu, agenți de pază sau tehnicieni. "Nu vedem cum se poate aplica ordonanța prin reducerea posturilor didactice, pentru că este imposibil să fie lăsate clasele fără profesori. Decât dacă nu se renunță
la suplinitori și sunt mărite normele la mai mult de 18-20 de ore de predare pe săptămână, cât sunt în prezent. Cei mai afectați de ordonanță vor fi, probabil, bibliotecarii, agenții de pază, femeile de serviciu, adică personalul auxiliar", comentează liderul federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Aurel Cornea.
Pe lângă această restricție la angajarea în sistemul de învățământ, Educația a mai pierdut, la prima rectificare bugetară din acest an, aproximativ 1,5 miliarde de lei, atât din fondul de salarii, cât și din cel de investiții.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.543 secunde