Postul Mare începe cu slujba Darurilor

205
1

Articole de la același autor

De astăzi, în Biserica Ortodoxă începe Postul Mare. În prima săptămână, în zilele de luni, marți, miercuri și joi, în biserici va fi oficiat Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, iar de miercuri se săvârșește Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite. Ierarhul Tomisului va oficia Canonul cel Mare la Catedrala "Sfinții Apostoli Petru și Pavel", începând cu ora 17.

Sfântul Andrei Criteanul, autorul canonului care-i poartă numele, s-a născut la Damasc în jurul anului 660, într-o familie creștină, de la care a primit o educație aleasă. Mai târziu a devenit monah în ordinul "Frăția Sf. Mormânt" de la Ierusalim, fapt pentru care a fost supranumit și "Ierusalimiteanul".

Este considerat cel dintâi autor de canoane liturgice, renumit fiind Canonul cel Mare, una din slujbele importante din perioada Postului Sfintelor Paști; este un canon de pocăință, un lung imn liturgic (250 de tropare) alcătuit din cântări prin care cerem milostivirea și iertarea lui Dumnezeu. Sfântul Andrei Criteanul a murit în anul 740, când se întorcea de la Constantinopol spre Creta. Mormântul său se află în localitatea Eresos din insula Mitilina (Lesbos). 

Comentează știrea

...
14 martie 2016
Alo, DNA !

Averea la unii, postu - la cei mulți ! Palat, moșii, SPA duhovnic, turisme la girofar, mantii și hlamide, sute, poate mii aflați "sub ascultare" etc.nu i prea mult pentru un obscur cocalar de Gheorghițeni vrăjind bisericește obscurantismul precum țigăncile magia în noaptea minții ?

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6837 secunde