Praznicul Întâmpinării Domnului, și la Constanța

468
Astăzi, la 40 de zile de la mântuitoarea Întrupare, adică de la Nașterea Domnului Iisus Hristos din Fecioara Maria, cinstim ziua ducerii Pruncului dumnezeiesc la templu din Ierusalim, de către Preasfânta lui Maică și de către Dreptul Iosif, ascultând de porunca Legii vechi și împlinind această poruncă.
Dar tot astăzi, cinstim și ziua când bătrânul Simeon, mișcat de Duhul Sfânt, a venit, și el, la templu, unde i s-a împlinit, înainte de moarte, așteptarea de a-L vedea cu ochii pe Mesia, precum i se făgăduise. Iar în pruncul cel adus la templu el a văzut, cu ochi proorocesc, noua putere de mântuire, pe care Dumnezeu a dăruit-o lumii, puterea de mântuire fără de margini a credinței în Hristos, putere mai tare decât toată puterea Legii vechi.
Pentru Simeon, Hristos este puterea cea mare de mântuire a lui Dumnezeu în lume, Hristos este lumina tuturor popoarelor, Hristos este slava lui Israel cel vechi și a lui Israel cel nou.
Astfel, astăzi, prin glasul bătrânului Simeon, se întâlnesc, în templu, Legea veche a slovei, cu Legea cea nouă a Duhului Sfânt.
Această veste bună este darul cel mai de preț al întâmpinării Domnului de astăzi, de către Dreptul Simeon, la Templu.
E ca și când fiecare din noi ar lua pe pruncul Iisus și ar zice, ca și Simeon: "Ochii mei Stăpâne, au văzut mântuirea Ta, pe care ai gătit-o pentru toate neamurile". Iar rugăciunea lui Simeon - "Acum slobozește pe robul Tău, Stăpâne" - nu vrea să spună numai că acela care a primit pe Iisus poate muri în pace, ci ea înseamnă că și cel care a primit pe Iisus și puterea Lui de mântuire, are cu sine puterea de a trăi și viața de aici, împăcat cu Dumnezeu, departe de robia păcatului și liber de tirania celui rău.
Astfel, de praznicul Întâmpinării Domnului, astăzi, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, săvâreștei Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Constanța, începând cu ora 9.00.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 01 Februarie 2012
Stire din Cultură-Educație : Universitatea "Ovidius"/Dezbatere publică
Miercuri, 01 Februarie 2012
Stire din Cultură-Educație : Cursuri suspendate și azi
Pagina a fost generata in 1.9056 secunde