Praznicul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și Sfântul Teotim

527
Sâmbătă, 21 aprilie, începând cu ora 9, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea "Sfântul Teotim" din localitatea Murfatlar.

În calendarul ortodox, Sfântul Teotim este prăznuit la data de 20 aprilie pentru "sfințenia și minunile sale". Sfântul Teotim a fost ales Episcop al Tomisului în jurul anilor 380-395, după moartea înaintașului său, episcopul Gherontie. În această calitate el a participat, în anul 400, la un sinod local de la Con-stantinopol, convocat de Sf. Ioan Hrisostom.

Și-a desfășurat activitatea la sfârșitul secolul al IV-lea și începutul secolului al V-lea, fiind contemporan cu unii dintre Sfinții Părinți, precum: Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Grigorie de Nyssa, Sf. Grigorie de Nazianz etc.

Istoricul bisericesc Sozomen spune despre Teotim că era de neam scit, adică locuitor al Dobrogei, și că purta părul lung, semn că el se ocupa cu "filosofia monastica" (deci cu viața monahală). Viața lui era modestă și cumpătată, iar virtuțile și înțelepciunea l-au făcut cunoscut și în rândul barbarilor huni. Sfântul a încercat să-i câștige pentru credința creștină. Barbarii au crezut că Teotim era bogat și au plănuit să-l ia prizonier. Brațul celui ce a voit să arunce asupra sfântului lațul pregătit a rămas înțepenit în aer, fiind nevoie de rugă-ciunea sfântului pentru a-l elibera.

Pe data de 22 aprilie, în Duminica Tomii, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala "Învierea Domnului" din Caransebeș, cu prilejul serbării unuia dintre hramurile locașului de cult. Prăznuirea hramului noii catedrale face parte dintr-un program mai amplu, desfășurat în perioada 22-29 aprilie: Zilele credinței și culturii în Caraș-Severin, ediția a VI-a.

Tot duminică, 22 aprilie, începând cu ora 19, Înaltpreasfințitul Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din localitatea Pecineaga, județul Constanța.

Luni, 23 aprilie, în ziua praznicului Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși, începând cu ora 9, Sfânta Liturghie la mănăstirea Colilia ce poartă acest hram, situată în localitatea Râmnicul de Jos, comuna Cogealac. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 20 Ianuarie 2012
Stire din Social : Câte zile libere avem în 2012
Pagina a fost generata in 0.9826 secunde