Premiera "Titanic Vals" - istoria reactualizată pe scena Teatrului de Stat

742

Articole de la același autor

Sâmbătă, pe scena Teatrului de Stat Constanța, a avut loc premiera spectacolului "Titanic Vals", de Tudor Mușatescu, în regia lui Cristian Șofron. Am trăit confirmarea celor spuse la conferința de presă, moment la care regizorul și-a exprimat mulțumirea vizavi de colaborarea cu trupa constănțeană. Timp de două ore, am redescoperit valoarea actorilor noștri, care își dovedesc încă o dată realul talent.
Piesa lui Mușatescu este locul de întâlnire a contrariilor: sinceritatea se ciocnește de minciunile politice, pe măsură ce înverșunarea familiei Necșulescu întâlnește rezistența morală a lui Spirache. Astfel, abisul dintre sfera dreptății și cea a compromisului politic se adâncește în mod evident.
Interpretarea genială a lui Nicolae Urs a reeditat candoarea și talentul maestrului Birlic, o adevărată instituție a comediei, care a jucat, pentru prima dată, rolul lui Spirache Necșulescu în 1964. Asemănarea izbitoare nu a fost însă o piedică în calea originalității, actorul Nicolae Urs reconfirmându-și talentul și capacitatea de a deplasa trăirea scenică spre cea a publicului, transmițând componentele marcante ale rolului lui nea ‘Spirache: sinceritate, naturalețe, autenticitate, iubire, și niciodată resentiment sau dușmănie.
Opera lui Mușatescu, de mare actualitate prin tertipurile și falsitatea politicii, a fost pusă exemplar în scenă de regizorul Cristian Șofron. Actorii au interpretat pe măsura așteptărilor, meritându-și din plin aplauzele la scenă deschisă.
Din distribuție au făcut parte: Niculae Urs - Spirache, Diana Cheregi - Dacia, Ileana Ploscaru - Chiriachița, Florina Diaconu - Sarmisegetusa, Dana Dumitrescu - Gena, Bogdan Bucătaru - Traian, Claudia Forțan - Decebal, Cosmin Mihale - Petre Dinu, Adrian Dumitrescu - Stamatescu, Liviu Mano-lache - Rădulescu Nercea, Nicodim Ungureanu - Procopiu, Maria Nestor - Doica, Liliana Bărăscu - servitoarea, Florentin Roman - fotograful și Gelu Ciobanu - bătrânul. Decorurile au fost realizate de Constantin Ciubotariu, iar costumele au fost semnate de Ema Gavrilă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6332 secunde