Preocupările familiei romane, tezaurizate la Muzeul de Istorie din Constanța

6742
Preocupările familiei romane, tezaurizate la Muzeul de Istorie din Constanța - fond-muzeul-de-istorie-1701373906.jpg

Articole recomandate

În categoria exponatelor lunii care au fost scoase în evidență de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța se numără furcile de tors din sticlă, cele care indică păstrarea tradițiilor și sunt asociate cu latura feminină a casei.

Furcile de tors reflectă spiritualitatea, armonia și simbolistica pe care o purtau în contextul familiei romane. Apariția lor într-un număr destul de ridicat în spațiul tomitan se datorează dezvoltării și importanței culturale și spirituale pe care urbea o avea din primele două secole ale erei noastre. Intrat în sfera de influență romană încă din secolul I a. Chr., Tomisul a devenit unul dintre cele mai importante centre de pe coasta de vest a Pontului Euxin.

Piesa pe care o prezintă Muzeul de Istorie provine din Tomis și a fost descoperită în anul 2019 într-un mormânt de inhumație, situat în zona de nord a necropolei tomitane (mormânt de inhumație M1, Tomis, Constanța 2019, strada Pescarilor nr. 69B). Probabil o necropolă tumulară care se afla de-a lungul drumului antic dintre Tomis și Histria. De pe urma întregului inventar, mormântul a fost datat în secolul al II-lea p. Chr.

Furca de tors este de culoare alb opacă, fabricată din sticlă topită de bună calitate și are suprafața dreaptă (L = 22 cm; d = 0,7 cm). Inelul de prindere se află în prelungirea tijei și are diametru de 3,4 cm. La capătul opus este redat foarte schematic un porumbel.

Furcile de tors din sticlă cu reprezentări zoomorfe în formă de pasăre (porumbel?) sunt atribuite provinciilor est-mediteraneene ale Imperiului, lucru care determină plasarea lor în sfera de influență orientală. Se pot observa o serie de obiecte descoperite în Siria și în provinciile din Orientul Apropiat. Acest fapt poate indica și arealul de răspândire a modelului, respectiv de la est la vest. Descoperirea la Aquincum, în Pannonia, a unui număr ridicat de piese atestă prezența unui atelier zonal care, preluând moda orientală, satisfăcea cerințele locale.

Instrumentele de tors romane din contextele funerare găsite în morminte sau reprezentate pe stelele funerare pot oferi și un indiciu al producției provinciale de textile. În Peninsula Italică, încă din Hallstatt, furcile de tors și fusaiolele din materiale prețioase erau depuse în morminte, pentru a reprezenta statutul social și economic pe care anumite femei l-au avut în comunitate. În lumea romană au devenit un model al tradiției culturale în literatură și artă, fiind obiecte de uz casnic, bogate în funcții etnologice și artistice. În contextele funerare, furcile de tors erau folosite pentru a descrie standardele morale ridicate pe care anumite femei le-au avut în timpul vieții și care au jucat un rol central în casă, familie și societate.

Curatori: dr. Radu Petcu, cercetător științific, dr. Ingrid Petcu-Levei, arheolog.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7986 secunde