"Preoți dobrogeni în Primul Război Mondial"

255
1

Articole recomandate

La împlinirea unui secol de la intrarea României în Primul Război Mondial, Arhiepiscopia Tomisului - Departamentul Cultural, în colaborare cu Muzeul Militar Național "Regele Ferdinand I", filiala Constanța și Direcția de Cultură a Consiliului Județean Constanța organizează o serie de evenimente cu tema: "Preoți militari dobrogeni în Primul Război Mondial".

Duminica aceasta, pe 7 februarie, la Biserica Sfânta Ecaterina din Tuzla, începând cu ora 11, va fi comemorat preot cpt. Ioan Roșculeț de la Tuzla, Regimentul 34 Infanterie.

La eveniment vor lua cuvântul: protosinghelul Maxim Vlad, Directorul Muzeului Militar Român "Regele Ferdinand I" Filiala Constana - Dr. Costin Scurtu, Directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului - Ionu Druche și Mihaela Burlacu, consilier superior în cadrul Direcției de Cultură a Consiliului Județean Constanta și scriitoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România.

Despre personalitatea preot cpt. Ioan Roșculeț de la Tuzla se spune că a fost un bun patriot, care în vremea luptelor a stat la postul de prim ajutor, dând ultima îngrijire creștinească celor morți și îmbărbătând pe cei răniți.

S-a născut în anul 1870, a absolvit seminarul gr. I, hirotonit pe data de 20 martie 1898 i numit din 1 aprilie 1898 la parohia din Tuzla. A fost decorat cu prestigioase medalii : "Coroana României", "Virtutea Militară", "Crucea Comemorativă", "Răsplata Muncii cl. I pentru învăământ" și "Victoria" .

Acest proiect unic în România se va desfășura în două etape. În prima parte, în perioada 24 ianuarie - 6 martie, vor fi evocați preoții militari din cuprinsul județului Constanța, iar în cea de a doua vor fi comemorai cei din județul Tulcea și din Bulgaria.

Prima comemorare a avut loc la parohia Basarabi I. Aici, protosinghelul Maxim Vlad, directorul Muzeului Militar "Regele Ferdinand I", Constana, Costin Scurtu, i directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionu Druche, au evocat viața preotului căpitan (pr. cpt.) Anastase Popescu. De asemenea a mai fost comemorat în data de 31 ianuarie: pr. cpt. Alexandru Moroianu - la parohia "Sfântul Gheorghe din Mihail Kogălniceanu.

Comentează știrea

Farsanufie clopotaru
7 februarie 2016
Pomenindu-i...

Tare... ! Alții, mulții, mult mai mulți au făcut războiul "ăl mare", au întregit o țară și... n-aveau anteriu !

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 06 Februarie 2016
Stire din Cultură-Educație : Concert Adrian Naidin, în Club Doors
Vineri, 05 Februarie 2016
Stire din Cultură-Educație : Doliu în lumea teatrului românesc!
Vineri, 05 Februarie 2016
Stire din Cultură-Educație : Seară de folk, Costel Botezatu
Pagina a fost generata in 2.9569 secunde