Președintele Academiei Române: Să se aplice varianta cea mai bună, să se facă educație față în față

171
Președintele Academiei Române: Să se aplice varianta cea mai bună, să se facă educație față în față - zgfim2ixngjjyjjizdezzjllzdjhmzg5-1596724383.jpg
Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, consideră că autoritățile și publicul trebuie să aplice varianta cea mai bună de începere a anului școlar, "adică să se facă educație față în față, cu elevii și dascălii în același loc, la școală", și spune că "suntem condamnați să muncim din greu pentru aplicarea scenariului 'verde', adică pentru intrarea în firescul vieții", potrivit Agerpres.


"Autoritățile și publicul trebuie să facă, evident, în așa fel încât să se aplice varianta cea mai bună, adică să se facă educație față în față, cu elevii și dascălii în același loc, la școală. Cei care spun că educația online, la distanță, este la fel de bună ca educația directă, aureolată de căldură umană, nu știu ce spun, nu au predat niciodată, vor să ne amăgească ori să ne arunce în haos", afirmă Pop.


Președintele Academiei spune că "pentru a ajunge la formula optimă este nevoie de un oarecare efort, nu foarte mare, de o anumită stăruință" și mai este nevoie "să nu se facă greșeli din nicio parte", dar se declară sceptic că "putem face școală așa cum se face școala, adică în chip natural".


"Or, premisele în acest sens nu sunt prea încurajatoare. Mai întâi, pentru că unele autorități au creat, până nu demult, un cadru normativ fluid și contradictoriu, introducând sancțiuni și obligații considerate de alte autorități - deopotrivă ale statului român - ilegale. În al doilea rând, oamenii au înțeles din această bâlbâială a autorităților că se pot juca cu boala, că pot părăsi spitalele și carantina, făcând exact ceea ce le trece prin cap. Din pricina acestor nepotriviri, lucrurile au luat-o razna în lunile iulie și august, ajungând la acest maxim (deocamdată!) de îmbolnăviri, de internări la terapie intensivă, de decese. Dacă vom merge tot așa, sunt slabe speranțe să putem face școală așa cum se face școala, adică în chip natural", arată Ioan-Aurel Pop.


El susține că "scenariul al doilea este o soluție de avarie, nedorită și ea, fiindcă instruirea și educația vor avea rezultate foarte slabe", iar "al treilea scenariu va fi catastrofal, iar școala astfel făcută nu va avea niciun folos", fiind "condamnați să muncim din greu pentru aplicarea scenariului 'verde', adică pentru intrarea în firescul vieții".


"În acest scop, guvernanții trebuie să acționeze impecabil, ca ceasul, fără avansări și reculuri, fără măsuri invalidate, fără exagerări. Iar românii, adică guvernații, au obligația să respecte măsurile elementare anunțate și verificate, de la păstrarea distanței fizice până la purtarea măștii, fără teribilisme de adolescent, fără fente șmecherești, fără sfidări de copil și fără gesturi de inconștient. Așa cum cei care ne conduc nu ne pot lua drepturile și libertățile democratice, trecute în Constituție și în alte legi, nici noi, oamenii de rând, nu putem decide asupra sănătății individuale, când este vorba despre boli transmisibile, și nici asupra educației, când este vorba despre ansamblul poporului român", adaugă academicianul.
Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.4696 secunde