Președintele Academiei Române spune că limba română este în primele 20 de limbi vorbite pe planetă

196
Președintele Academiei Române spune că limba română este în primele 20 de limbi vorbite pe planetă - ioanaurelpop-1567180832.jpg

Articole recomandate

Româna se află în primele 20 de limbi vorbite, printre cele 6.000 - 7.000 de pe planetă, afirmă președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, citat de Agerpres.


"Prin limba noastră comunicăm și ne prezentăm lumii cu literatura română, adică acea pleiadă de lumi recreate de scriitorii români, de la cronicari încoace. În rândul celor 6.000 - 7.000 de limbi vorbite de pe planetă, româna se află - în funcție de criterii obiective, fixate de neromâni - între primele 15 - 20, ceea ce nu este puțin lucru. (...) Să o păzim așa cum ne îndemna cândva Ienăchiță Văcărescu și să o dăm frumoasă, caldă, curată și strălucitoare feților și fetelor noastre", spune Ioan-Aurel Pop, într-o declarație acordată AGERPRES, cu prilejul aniversării Zilei Limbii Române.


Pentru președintele Academiei, "limba română este efigia cea mai pregnantă a românilor".


"Limba este ca un organism viu, care se naște, crește, se dezvoltă, îmbătrânește și moare odată cu poporul care a creat-o și căruia i-a servit ca mijloc de comunicare. De aceea, vorbim de limbi vii și de limbi moarte. A noastră este vie și oricât de contaminată este cu neologisme, cu barbarisme, cu hiperurbanisme, cu prescurtări sau cu SMS-uri năstrușnice, nu trebuie să ne temem. Limba română are puterea de a rămâne ea însăși, în ciuda variatelor influențe", consideră Ioan-Aurel Pop.


El subliniază că "nu poți fi român dacă nu vorbești românește, deși poți vorbi românește fără să fii român".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8659 secunde