Prima zi a Crăciunului ortodocșilor de rit vechi

257
În ziua în care Biserica Ortodoxă a Răsăritului sărbătorește Sfântul Ioan Botezătorul, rușii-lipoveni prăznuiesc Crăciunul (Nașterea Domnului). Pregătirile pentru această mare sărbătoare încep cu câteva săptămâni înainte. Femeile au grijă ca de pe mese să nu lipsească nici una dintre bucatele tradiționale.
Astăzi, conform tradiției, copiii merg la casele părintești, unde sunt așezați la o masă îmbelșugată. După ce au mers la biserică, oameni s-au adunat în jurul meselor pline cu bucate tradiționale. În fiecare casă de ruși-lipoveni, bătrânul familiei dă tonul rugăciunii.
De sărbători, femeile măritate își acoperă părul cu un zbornic. Este un obiect unic de vestimentație, care este ținut la loc de cinste în restul anului.
În județul Constanța, cea mai mare comunitate de ruși lipoveni se află în comuna Ghindărești. Cei peste 3.000 de ruși-lipoveni din localitate sunt ortodocși de rit vechi.
Mai sunt câteva sute de ruși-lipoveni și la Năvodari, Cernavodă, 2 Mai și Constanța. Trecerea în noul an va fi sărbătorită de rușii-lipoveni pe 14 ianuarie, cu o slujbă în special închinată Sfântului Vasile Blajinul, iar pe 19 ianuarie este Boboteaza.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 06 Ianuarie 2010
Stire din Cultură-Educație : Tradiții și obiceiuri de Bobotează
Pagina a fost generata in 2.8285 secunde