Primari constănțeni dați în judecată pentru că nu dau burse elevilor

244
Primari constănțeni dați în judecată pentru că nu dau burse elevilor - primaridatiinjudecata-1573773441.jpg
Asociația Elevilor din Constanța a dat în judecată 12 consilii locale din județul Constanța pentru nerespectarea obligației legale de a acorda burse școlare elevilor. Decizia de acționare în instanță vine ca urmare a lipsei de răspuns din partea autorităților la solicitările beneficiarilor primari ai educației. 


Potrivit reprezentanților elevilor, dreptul elevilor de a primi burse de merit, ajutor social, performanță sau studiu este prevăzut în Legea educației naționale. Astfel, consiliile locale au obligația de a adopta o hotărâre prin care să aprobe numărul și cuantumul fiecărei burse în parte, ulterior aprobării unui buget în acest sens. 


În urma unui studiu recent, cei de AEC au identificat 22 din 70 de unități administrativ-teritoriale care nu acordă burse elevilor, iar în cazul a șase dintre cele 70 nu s-au putut obține informații. 


"În data de 24 septembrie, au fost trimise adrese către toate cele 22 de primării, prin care solicitam alocarea de urgență a fondurilor pentru burse, precum și adoptarea în proxima ședință de consiliu local a unei hotărâri pentru aprobarea numărului și cuantumului burselor. Doar două dintre aceste localități au răspuns în termenul de 30 de zile. Este vorba despre comunele Mircea Vodă și Aliman. Răspunsurile acestora s-au aflat în antiteză, Primăria Comunei Aliman comunicându-ne faptul că, în ședința din data de 30 octombrie, au adoptat o hotărâre pentru aprobarea burselor, ca urmare a cererii AEC, în timp ce comuna Mircea Vodă a negat cu vehemență obligația de a acorda burse, spunând în același timp, într-un mod batjocoritor pentru elevii din localitățile ce aparțin de aceasta, că acordarea burselor nu este o prioritate pentru UAT", a explicat președintele AEC, Mihai Tănase. 


Așa se face că Asociația Elevilor a depus, luni și marți, 12 cereri de chemare în judecată împotriva comunelor Cogealac, Crucea, Băneasa, localității Hârșova, comunelor Lipnița, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Topalu, municipiului Medgidia, comunei Gârliciu, comunei Dumbrăveni și comunei Mereni. 


"Solicităm ferm primarilor UAT-urilor acționate în instanță să dispună de urgență alocarea de fonduri pentru bursele școlare ale elevilor, precum și adoptarea unei hotărâri de consiliu local pentru aprobarea burselor și, astfel, să înceapă să arate interes față de educație și față de elevi, lucru care, din păcate, până la acest moment le-a fost necunoscut", subliniază președintele Asociației Elevilor din Constanța. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.1925 secunde