Procesiune religioasă cu moaștele Sfinților Pantelimon, Epictet și Astion

389
Procesiune religioasă cu moaștele Sfinților Pantelimon, Epictet și Astion - 1e5150cfd4738a504723789416a43639.jpg

Articole recomandate

Pe 27 iulie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, ale cărui moaște se află la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța.
Cu această ocazie, în ajunul prăznuirii, duminică, 26 iulie, începând cu ora 17:30, va avea loc o procesiune religioasă cu raclele ce conțin moaștele Sfântului Pantelimon și ale Sfinților Mucenici Epictet și Astion, cu plecare de la Catedrala Arhiepiscopală. Traseul procesiunii este următorul: str. Revoluției - popas de rugăciune la Biserica Greacă, str. Mircea cel Bătrân, bd. Mamaia - Spitalul Militar (popas de rugăciune), str. Nicolae Iorga, bd. Tomis - Capela Militară, Piața Ovidiu, Catedrala Arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel".
Luni, 27 iulie, de la ora 9, la Catedrala Arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel", Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de soborul de preoți și diaconi, va oficia Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice vor fi date de corala bărbătească "Armonia" a Arhiepiscopiei Tomisului.
Pe capacul raclei ce adăpostește moaștele Sfântului Pantelimon se află următoarea inscripție: "Făcutu-s-a această raclă cu cheltueala credincioșilor din Constanța, în primul an de domnie a A.M.S. Regelui Carol II și al VI-lea de păstorie a P.S. Episcop Gherontie, pentru păstrarea Sfintelor Moaște al Marelui Mucenic Pantelimon Tămăduitorul, aduse din Orient de către Preotul Dimitrie Popescu, și s-a așezat în Catedrala Episcopală a Constanței în ziua Floriilor din anul mântuirei 1931. Lucrată de Dimitrie D. Popescu, argintar Buc."
Supranumit "doctor fără de arginți", Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai apreciați sfinți ai Bisericii lui Hristos, cunoscut pentru generozitatea sa necondiționată. Este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor, fiind un model de doctor al oamenilor și slujitor al lui Hristos.
Părintele Teofil Paraianu vorbește despre Sfântul Mare Mucenic Pantelimon: "E bună cinstirea pe care i-o aducem unui sfânt prin cuvânt, e bună cinstirea pe care i-o aducem unui sfânt prin gând, e bună cinstirea pe care i-o aducem unui sfânt prin laudele rânduite de Biserică, e bună cinstirea pe care o aducem oricărui sfânt sub îndrumarea Bisericii noastre, dar, iubiți credincioși, cea mai de căpetenie cinstire pe care i-o putem aduce unui sfânt este să ne asemănam cu el.
Nu suntem doctori, nu suntem tămăduitori, dar mângâietori putem fi, alinători de suferință cu putere omenească, cu dorință de bine pentru cel care suferă, asta o putem face și noi; și dacă facem cele la măsurile noastre, face și Dumnezeu prin noi ceea ce nu putem face noi numai prin puterea noastră. Și atunci, iată că suntem și noi pe calea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 23 Iulie 2009
Stire din Cultură-Educație : La egalitate de medii
Pagina a fost generata in 1.9611 secunde