Prof. Ion Codrescu, la al doilea premiu internațional

271
Prof. Ion Codrescu, la al doilea premiu internațional - e373e824714f6c6bca557598a1f61bf5.jpg
În cadrul Concursului Internațional de Haibun – KIKAKUZA, Japonia, ediția 2009, lucrarea în proză poetică "Altarul din munți", scrisă de poetul constănțean Ion Codrescu, a fost distinsă cu PREMIUL al II-lea. Specia literară numită haibun are o tradiție seculară în Japonia. Primele compoziții literare haibun au fost scrise în secolul al XVII-lea, iar cel mai ilustru reprezentant al acestei specii este poetul Matsuo Basho. Haibunul poate fi scris în formă de proză poetică, de schiță, de note de călătorie, note biografice, jurnal, eseu, povestire, nuvelă și chiar de roman. Important este ca poemele haiku să fie intercalate în compoziția literară a haibunului, iar acestea să aibă legătură cu ceea ce se spune în proză într-un mod direct, sugerat sau subtil.
La ediția din 2009 a concursului internațional din Japonia au participat sute de scriitori care și-au trimis compozițiile literare din 17 țări. La concurs se acceptau doar compoziții în limba engleză trimise anonim și însoțite de un plic închis în care se aflau datele necesare pentru recunoașterea autorului. Pentru un român, dificultatea a fost mai mare, deoarece trebuia să scrie într-o limbă străină. Juriul, format din scriitori de prestigiu și din profesori universitari, a acordat Marele Premiu lui John Parsons din Marea Britanie. Premiul I a revenit unui scriitor tot din Marea Britanie (D. J. Peel), Premiul al II-lea a fost obținut de Ion Codrescu, iar Premiul al III-lea a fost atribuit unei scriitoare din Australia (B. Taylor). Cele șase mențiuni au revenit unor scriitori din S.U.A., India, Africa se Sud, Italia, Canada și Marea Britanie.
Premiul a constat dintr-un certificat de premiere semnat de juriu și dintr-o splendidă stampă japoneză (Zeul vântului și zeul tunetului) creată de celebrul artist Ogata Korin, în secolul al XVIII-lea.
Acesta este al doilea premiu pentru proză poetică (haibun) pe care Ion Codrescu îl obține în concursuri internaționale. Primul premiu a fost câștigat în Marea Britanie, în 2003.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2011 secunde