Profesorii "țintuiți" de scaunul din cancelarie

1511
Profesorii

Articole de la același autor

După tăierea sporurilor, după micșorarea salariilor, s-ar părea că o nouă măsură vine să "îmbunătățească" nivelul de trai al profesorilor: obligativitatea de a petrece opt ore în instituția de învățământ.
Conform noii norme didactice din Legea Educației Naționale "activitatea personalului didactic de predare se realizează într-un interval de timp zilnic de 8 ore, respectiv 40 de ore pe săptămână".
Norma la care se face referire include atât cele 18 ore predate efectiv la clasă, cât și activități complementare procesului de învățământ - nouă ore, alte trei-patru ore de pregătire metodică, două ore de comunicare cu familiile elevilor, patru-cinci ore de evaluare a școlarilor, una-două ore de serviciu pe școală și o oră de dirigenție.
La ora actuală, se consideră că profesorii se pregătesc acasă, așa încât se merge pe încredere că astfel se completează norma didactică.
Întrebați în legătură cu posibilitatea de a fi obligați să rămână în cancelarii până la completarea celor opt ore regulamentare, câțiva profesori constănțeni ne-au declarat că ar fi bine ca, în cazul în care se va decide astfel să fie dotate și școlile cu imprimante, copiatoare și tot ceea ce presupune o bună desfășurare a pregătirii metodice.
Totuși, potrivit reprezentanților Ministerului Educației, normele metodologice vor preciza câte ore trebuie să stea profesorul în școală.
Secretarul de stat în Ministerul Educației, Oana Badea, atrage atenția că "Legea Educației nu poate fi, pentru nimeni, pretext de abuz asupra cadrelor didactice din România. Există numeroase mijloace prin care se poate verifica utilizarea celor opt ore în pregătirea activităților instructiv-educative, mult mai eficiente decât a ține un profesor legat de scaunul din cancelarie. Atrag atenția că orice decizie privitoare la viața școlii, a elevilor și a cadrelor didactice nu poate fi luată decât prin proceduri transparente și doar în consiliul de administrație al școlii. Abuzurile de orice fel vor fi aspru sancționate. Pe de altă parte, aștept din partea oricărui coleg din țară semnalarea situațiilor de interpretare a Legii Educației Naționale, pentru a putea îndrepta abaterile de la normalitate".
Conducerea Ministerului Educației a solicitat inspectorilor școlari generali, în cadrul unei video-conferințe, să vegheze la aplicarea măsurilor tranzitorii, astfel încât să nu fie create situații de interpretare eronată a legislației în domeniul educației.
Până la apariția normelor metodologice, una din marile necunoscute ale legislației secundare este dacă profesorii vor fi obligați sau nu să rămână câte opt ore pe zi în școală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3986 secunde