Programul IPS Teodosie în Duminica Rusaliilor

682
1
Programul IPS Teodosie în Duminica Rusaliilor - pogorareasfantuluiduh-1338578792.jpg
Duminică, 3 iunie, IPS Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la praznicul Pogorârii Sfântului Duh la Catedrala arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Constanța, începând cu ora 8.45. La sfârșitul slujbei, Ierarhul Tomisului va ține un cuvânt de învățătură despre semnificația Pogorârii Sfântului Duh. Duminica Cincizecimii, numită în popor și Duminica Rusaliilor, este sărbătoarea pogorârii Duhului Sfânt peste Sfinții Apos-toli, așa cum se istorisește în cartea Faptele Apostolilor din Noul Testament. Acest eveniment, ce are loc la 50 zile de la Învierea Domnu-lui, încheie descoperirea față de lume și de creație a lui Dumnezeu, prin Mântuitorul Iisus Hristos, și întemeiază Biserica. Conform Tradiției, în zilele următoare marilor Praznice Împărătești sărbătorim persoanele care au slujit ca instrumente în iconomia mântuirii sau care au avut un rol în desfășurarea acesteia. De aceea, luni, a doua zi după Rusalii, prăznuim Sfânta Treime, plinătatea dumnezeirii.

Rusaliile reprezintă cea mai veche sărbătoare creștină, fiind prăznuită încă de pe vremea Sfinților Apostoli, așa cum amintesc: Sfântul Apostol Pavel, Sfântul Apostol Luca, Sf. Irineu, Tertulian, Origen, Sf. Epifanie, canonul 20 al Sinodului I ecumenic. Până la sfârșitul secolului IV și începu-tul secolului V, Cincizecimea era o dublă sărbătoare: a Înălțării Domnului și a Pogorârii Sfântului Duh.

Luni, 4 iunie, IPS Teodosie va răspunde invitației IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Bucovinei și va participa la Sfânta Liturghie cu prilejul hramului, Sfânta Treime, oficiată în localitatea Botuș, jud. Suceava.

Comentează știrea

credincios
2 iunie 2012
Fara teodosie!

Va rugam! Numai cu Dumnezeu si fara teodosie, nu se poate?

Articole pe aceeași temă

Joi, 31 Mai 2012
Stire din Cultură-Educație : Luni nu se fac cursuri
Pagina a fost generata in 0.2937 secunde