Prohodul Domnului, în Vinerea Mare. Se va ţine post negru

811
Prohodul Domnului, în Vinerea Mare. Se va ţine post negru - vinereamare-1619787139.jpg

Articole de la același autor

Vinerea Mare este o zi cu o încurcătură spirituală deosebită. Numită în popor şi Vinerea Seacă, Vinerea Scumpă, Vinerea Frumoasă sau Vinerea Şchioapă, în această zi, în care în bisericile ortodoxe are loc Prohodul Domnului, se va ţine post negru. De fapt, Vinerea Mare este ultima zi de vineri dinaintea Paştelui, şi astfel ultima vineri din Postul Mare. Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creştină numite „Triduum Sacrum” din care face parte Joia Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare. După credinţa creştină, în această zi a fost răstignit şi a murit pe cruce Iisus Hristos.

Astăzi, nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Singura ceremonie care se ţine este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă, în mijlocul bisericii. În popor se spune că cel ce va ajuna în Vinerea Mare cu credinţă va fi răsplătit de Dumnezeu cu un dar mare şi înfricoşător: va afla cu trei zile înainte când va muri.

„Cu lumânarea de la Prohod, creştinii înconjoară casa de trei ori, pentru a oferi de boli, foc şi trăsnete. În Vinerea Seacă nu se lucrează nimic, pentru că totul va merge în sec. Nici nu se frământă şi nici nu se coace pâine, ca să nu se ardă mâinile Maicii Domnului. Se zice că nu e păcat mai mare decât să coci pâine în Vinerea Mare. În această zi nu se consumă nici urzici şi nici oţet, pentru că Iisus a fost biciuit cu urzici şi i s-a dat să bea oţet. Se crede că dacă în Vinerea Mare va ploua, anul va fi îmbelşugat”, au precizat specialiştii Muzeului de Artă Populară Constanţa. (M.Ş.)

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9744 secunde