Redescoperiți atmosfera satelor dobrogene de odinioară!

207
Redescoperiți atmosfera satelor dobrogene de odinioară! - redescoperiti1-1583794300.jpg

Articole de la același autor

Vă interesează să descoperiți atmosfera satelor dobrogene de acum 50-60 de ani? Dacă este așa, puteți merge la Muzeul de Artă Populară Constanța, unde puteți admira o mulțime de obiecte din colecțiile proprii, obiecte păstrate de țărani de-a lungul altor zeci de ani. Scopul expoziției temporare "Gospodăria tradițională din Dobrogea" este acela de a reconstitui viața de zi a locuitorilor din acest ținut: români autohtoni, români balcanici (aromâni), bulgari, turci, tătari, ruși lipoveni sau chiar țigani nomazi. 


"Expoziția reconstituie portretul unei bătrâne din satele românești, înconjurată de ustensile de industrie casnică textilă, aflate în camera de zi. Totodată, prin intermediul vaselor de lemn și aramă este redată activitatea din tindă, acolo unde se aflau vatra și cuptorul la care se pregăteau mâncarea și pâinea. Activitățile gospodărești din exterior, precum muncile câmpului și creșterea animalelor, erau rezervate bărbaților și sunt redate prin obiecte specifice, printre care se află și un plug de fier și o grapă. Păstoritul este și el bine reprezentat în expoziție, fiind evocat prin obiecte din inventarul pastoral (vase din lemn, linguri, linguroaie, cofe, bote), precum și prin reconstituirea, prin piese de port, a portretului unui păstor aromân căruia nu îi lipsesc traista cu merinde, bâta ciobănească și cuțitul (custura), pentru realizarea și înfrumusețarea prin crestături a unor mici obiecte din lemn: linguri, fluiere", a declarat directorul instituției de cultură, Maria Magiru. 


Ea a precizat că atmosfera satului dobrogean de altădată este întregită de prezența țiganilor nomazi, îmbrăcați în veșminte viu colorate, cunoscuți ca argintari, dar și pentru făurirea vaselor de uz gospodăresc din aramă și cositorirea acestora. Menționăm că obiectele expuse au fost achizițonate în urma cercetărilor de teren din anii 1974-1980.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5572 secunde