Relațiile diplomatice dintre SUA și România, în discuție la American Corner

1442
Vineri, 14 mai, ora 13, la American Corner din Campusul Universității "Ovidius" va avea loc o activitate pe tema "Relațiilor româno-americane", acțiune coordonată de lect.univ.dr. Emanuel Plopeanu din cadrul Facultății de Istorie și Științe Politice. El le va prezenta invitaților cele mai importante momente din relațiile bilaterale ale celor două țări. 
Anul acesta se împlinesc 130 de ani de relații diplomatice între România și SUA. Primul diplomat american numit ambasador în România a fost Eugene Schuyler, un istoric și politician cunoscut; în același timp, președintele R.B.Hayes și secretarul de stat William Evarts îl acceptau pe Sergiu Voinescu ca reprezentant diplomatic cu misiunea specială de a notifica proclamarea independenței de stat a României.
De-a lungul anilor, relațiile româno-americane s-au dezvoltat pe multiple planuri, o amplificare a acestora înregistrându-se după 1990, SUA sprijinind intrarea României în NATO și integrarea ei în Uniunea Euro-peană.
Relațiile culturale și educaționale au cunoscut o dezvoltare importantă. Fondată în 1993, Comisia Americano-Română Fulbright a administrat un program de schimburi educaționale și culturale între cele două țări și a găzduit Educational Advising Center, activ pe întreg teritoriul României, care oferă informații despre oportunitățile de studiu în SUA.
Centrul Cultural al Ambasadei SUA la București a organizat diverse schimburi culturale și artistice, expoziții, programe despre democrație, libertatea presei, reforma juridică, educația civică sau învățarea limbii engleze. Biblioteca Americană din București, înființată în 1972, a reprezentat raiul a mii de români avizi de cultură și intelectualitatea americană. Din 1995, biblioteca a devenit Information Resource Center, deschisă publicului pentru a oferi colecții americane de referință. Ulterior, au fost înființate Centre American Corner în Iași, Timișoara, Craiova, Baia Mare, Bacău și Constanța, care pun la dispoziția elevilor, studenților și a celor interesați cărți, albume și publicații americane.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4152 secunde