La Club Doors,

Revista "Tomis lansează" ediția 2009 a primăverii

698
Clubul Doors a găzduit, ieri, lansarea numărului pe martie al revistei Tomis, moment care se înscrie în Festivalul "Primăvara poeților", organizat de publicația culturală la Constanța.
Invitatul de onoare al eveni-mentului a fost poetul bucureș-tean Dan Mircea Cipariu, care, motivat de prietenia cu Ion Tițoiu (directorul revistei Tomis), a venit la Constanța pentru a prezenta albumul rezultat din proiectul "Scriitori pe calea regală", desfășurat anul trecut sub patro-najul Majestății Sale Regele Mihai I.
Proiectul, menit a răspândi virusul lecturii prin toată țara, a adunat 45 de scriitori români în Trenul Regal, care de 60 de ani nu a mai plecat din Remiza Mogo-șoaia. Cei 45 au poposit în șase orașe importante din țară, unde au susținut lecturi publice în gări, oferindu-și lucrările călătorilor. Proiectul a fost inițiat de organizația Euro Culturart și organizat de poetul Dan Mircea Cipariu, în colaborare cu revista Tomis.
Dan Mircea Cipariu este preșe-dintele Secției de Poezie din cadrul Asociației Scriitorilor București și membru al Uniunii Scriitorilor. Prezent la Constanța, alături de prietenii de la Tomis, poetul și-a lansat volumul de poezii "Poemul matriță", însoțit de cinci lucrări de video-art semnate de Mihai Zgondoiu. Cipariu a oferit o mostră poetică publicului, încheindu-și lectura pe tonuri de hip hop.
Cei prezenți la eveniment au putut face o incursiune în Țara Soarelui Răsare, prin documen-tarul "Călător în Japonia", în regia lui Wim Wenders, o poveste despre regizorul Yasujiro Ozu, montajul fiind realizat de Cristi Tamaș.
Numărul pe luna martie al revistei Tomis îl aduce în atenția publicului pe Richard Wagner, compozitor de "muzică arzătoare", așa cum spune Baudelaire. Îi putem citi pe redactorii și colaboratorii revistei Tomis, printre care Luana Luban, Mădălin Roșioru, Daniel Clinci, Dan Mihuț, Flori Iuhas. De asemenea, la rubrica "Mentorul" o regăsim pe dr. Doina Păuleanu, care îi vizează, în textul său, pe artiștii Ionel Mătăsăreanu și Ion Tițoiu. "Revista pare să-și fi recăpătat locul în peisajul culturii naționale, iar asta se întâmplă datorită cititorilor, care au standarde înalte, pe care noi le respectăm", a spus Bogdan Papacostea, redactor-șef al revistei "Tomis". Pictorul Ionel Mătăsăreanu a fost celebrat în cadrul evenimentului de ieri, în absență, ce-i drept (și geniile mai au figuri)…, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani.
Nu au lipsit nici lecturile susținute de echipa Tomis: Bogdan Papacostea, Dan Mihuț, Daniel Clinci și George Vasilievici. La eveniment a participat activ și caricaturistul Leonte Năstase, care și-a surprins plăcut colegii de ceai sau alte băuturi, creionându-le chipurile și oferindu-le apoi desenele realizate.
Cu redactorii revistei Tomis ne mai putem întâlni vineri, 28 martie, la Librăria Sophia, unde are loc o seară de lectură și jazz, începând cu ora 18:30.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6924 secunde