Românii își declară public nemulțumirea față de sistemul actual de învățământ

408

Articole recomandate

44% dintre românii cu vârsta de peste 15 ani se declară nemulțumiți de sistemul național de educație, și doar 13% susțin că avem un învățământ de calitate, potrivit unui studiu GfK. Comparând școala de azi cu cea de acum 15 ani, părerile negative se înmulțesc: 58% din români percep o scădere a calității și doar 19% percep, dimpotrivă, o îmbunătățire.
Persoanele cu educație superioară sunt mai înclinate să aibă o atitudine critică față de învățământul românesc actual și față de modul în care a evoluat în ultimii 15 ani. Cei care sunt acum elevi sau studenți au o părere mai bună decât restul românilor despre sistemul în care învață: doar 24% sunt nemulțumiți de acest sistem, restul tinzând să fie neutri.
Pe de altă parte, cei mai critici sunt românii care au făcut școala în anii 50 - 70, iar acum nu au în gospodărie copii de școală: 51% sunt nemulțumiți, iar 67% consideră că școala românească are o calitate mai scăzută decât în trecut.
În legătură cu personalul didactic, 15% din românii cu vârsta peste 15 ani nu au o opinie clară. Dintre ceilalți, 52% consideră că profesorii sunt, în general, bine pregătiți, iar 49% îi percep motivați să ajute elevii să învețe.
Cele mai importante materii în opinia românilor sunt limba și literatura română, matematica și o limbă străină. Aproape trei sferturi au ales aceste materii printre primele 10 pe care le consideră de bază. Urmează istoria și geografia, selectate de două treimi din populație, după care educația fizică și biologia, considerate importante de aproape jumătate. Utilizarea calculatorului a fost și ea considerată importantă de 39% din români. 
Informațiile provin dintr-un studiu GfK România realizat în luna septembrie 2009, pe un eșantion de 1.000 de persoane. Rezultatele sunt reprezentative pentru populația României în vârstă de 15 ani și peste.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9706 secunde