Concurs Sărbătoare creștină - Sfinții Trei Ierarhi

441

Articole recomandate

Astăzi, 30 ianuarie, întreaga creștinătate îi cinstește pe Sfinții Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul și Ioan Gură de Aur. În panteonul marilor ierarhi, teologi și sfinți ai bisericii creștine, aceștia dețin un loc aparte. Sfinții Trei Ierarhi au devenit din anul 1936 protectori ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din lume.
Sfântul Vasile cel Mare a trăit între anii 330 - 379. După ce a studiat în Bizanț și Atena, a fost numit Episcop de Constantinopol. A purtat de grijă păstrării valorilor creștine, aflate în primejdie în secolul IV creștin din cauza învățăturii greșite a preotului Arie. Sfântul Vasile a înființat primele așezăminte cu caracter social numite Vasiliadele, în care monahii avea grijă de cei aflați în nevoi.
Sfântul Ierarh Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul a trăit pe vremea Împăratului Valens (364 - 378). A pătruns în tainele creștine la cele mai renumite școli ale vremii, iar după ce a fost sfințit preot s-a retras în pustie, alături de Sf. Vasile. A fost numit "cuvântătorul de Dumnezeu" datorită harului său de a vorbi și a expune învățătura de credință.
Sfântul Ioan Gură de Aur a fost Patriarh al Constantinopolului între anii 344 - 407. Deși a primit botezul creștin la vârsta de 20 de ani, a fost atras de învățătura lui Hristos și a hotărât să studieze în profunzime Evanghelia Fiului lui Dumnezeu. Ca patriarh s-a ostenit pentru răspândirea credinței adevărate și convertirea la ortodoxie a goților arieni de la Dunăre. Datorită predicii sale este urât de Împărăteasa Eudoxia care reușește să-l trimită în exil unde, îndurând multe suferințe, își dă sufletul în mâinile Domnului. Sfintele sale moaște se găsesc în Biserica "Sfinții Apostoli" din Constantinopol.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1894 secunde