Sărbătoare la Liceul Tehnologic "Dimitrie Leonida". Instituția constănțeană împlinește 40 de ani

1041

Articole de la același autor

Liceul Tehnologic "Dimitrie Leonida" din Constanța a ajuns la frumoasa vârstă de 40 de ani. Actualul Liceu Tehnologic "Dimitrie Leonida" Constanța este ultimul rezultat al dinamicii pregătirii în meseria de conducător auto, care a început în Dobrogea în anul 1958 ca Școala Conducători Auto Palas Constanța, cu scopul de a furniza personal calificat pentru întreprinderile de transporturi rutiere aflate în zona estică a României. Beneficiind de o dotare modernă la acea vreme și spații adecvate, a devenit în scurt timp școala-etalon a Ministerului Transporturilor, fiind astfel implicată în toate acțiunile de perfecționare și specializare organizate de Departamentul transporturilor rutiere (schimburi de experiență naționale și internaționale, activități metodice generalizate, sesiuni de comunicări științifice). Rezultatele acumulate, în relativ scurta existență a școlii, au condus-o printre școlile fruntașe ale județului.

De-a lungul timpului, denumirea liceului a suferit schimbări, dar cert este că valoarea sa a fost evidentă în fiecare caz.

Astfel, în anul 1962 este transformată în Școala de Șoferi Profesioniști Valu lui Traian ce califica șoferi profesioniști prin cursuri de scurtă durată de 6 luni. Ulterior, în anul 1976, este transformată în Grupul Școlar Auto Valu lui Traian, ce califica prin absolvenți de 10 clase conducători mecanici, electricieni auto.

Din 1978, Grupul Școlar Industrial Transporturi Auto Constanța califica prin liceu industrial, învățământ de zi și seral, absolvenți în domeniul electromecanic auto, iar prin școală profesională electricieni, electricieni auto, șoferi mecanici auto, tinichigii, vopsitori auto, școala de maiștri - mecanici auto.

Începând cu anul 1980, numele liceului devine Liceul Industrial nr. 7 Constanța și Școala Profesională nr. 6 Constanța, forul superior fiind Ministerul Transporturilor și Telecomunicațiilor, având aceleași profiluri și calificări în domeniul auto.

Din 1996 capătă denumirea de Grup Școlar Dimitrie Leonida Constanța și are dublă subordonare (fiind patronată și de Întreprinderea de Transporturi Auto Constanța și Ministerului Învățământului – Inspectoratul Școlar Județean Constanța).

Denumirea actuală, Liceul Tehnologic Dimitrie Leonida Constanța, datează de la 1 septembrie 2012, liceul fiind subordonat Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Inspectoratului Școlar Județean Constanța, dar și Primăriei Municipiului Constanța.

"Prioritățile școlii au constituit dintotdeauna adevărate provocări pentru cadrele didactice și pentru elevi. Printre acestea pot fi enumerate: adaptarea resurselor umane din școală la cerințele unui sistem modern de formare profesională; adaptarea curriculum-ului la nevoile de formare ale comunității (elevi, părinți, agenți economici locali din domeniul transporturilor); dezvoltarea bazei materiale a școlii; crearea unui sistem de management al informației; dezvoltarea serviciilor de orientare și consiliere individuală a elevilor precum și a celor privind cariera; necesitatea constituirii unui sistem de prognoze pentru piața muncii", precizează directorul instituției de învățământ, prof. Monica Răgușilă.

Proiecte și pregătire modernă

În istoria liceului poate fi scrisă cu mândrie derularea recentă a două proiecte Erasmus. Astfel, în anul școlar 2015 - 2016, elevi din clasa a XI-a și a XII-a învățământ de zi, ciclul superior al liceului, filiera tehnologică, nivelul patru de calificare, domeniul tehnic, calificarea tehnician electrician - electronist auto au constituit grupul țintă în cadrul unui proiect de mobilitate europeană. Anul următor s-a născut un al doilea proiect Erasmus finanțat de Uniunea Europeană care a avut grup țintă 35 de elevi, profil tehnic, nivel trei, domeniul de pregătire de bază mecanică, calificările mecanic auto și tinichigiu vopsitor auto.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5443 secunde