Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci

487
Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci - inaltareasfinteicruci-1315942544.jpg
Astăzi, creștinii ortodocși sărbătoresc cea  mai veche și cea mai importantă dintre sărbătorile creștine închinate cinstirii crucii lui Iisus. Este și unul din hramurile mănăstirii Dervent, de aceea de la ora 9.30, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie în acest așezământ de cult dobrogean. După slujbă, Ierarhul Tomisului va conduce procesiunea spre izvor, unde va oficia slujba de sfințire a apei, Aghiasma mică.
Ortodocșii prăznuiesc prin post aspru această zi, la fel ca și Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, în 29 august. Creștinii co-memorează două evenimente. Primul este aflarea crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos, de către Sfânta Elena împărăteasa, mama împăratului Constantin cel Mare, și înălțarea ei solemnă în văzul tuturor de către patriarhul Macarie de Ierusalim, în ziua de 14 septembrie 335. Al doilea eveniment important face referire la readucerea lemnului sfintei cruci de la perși, în anul 629 când a fost depusă în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.
Mâine, 15 septembrie, la ora 16.30, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sfinți locul viitoarei biserici mari a Mănăstirii Crucea, biserică ce va purta hramul Sfinții trei Ierarhi.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2467 secunde