Sărbătoarea Nașterii Sfintei Maria

116

Articole de la același autor

Sâmbătă, 7 septembrie, începând cu ora 8, Ierarhul Tomisului va sfinți pictura bisericii mănăstirii Deleni, cu hramul Nașterea Maicii Domnului, slujbă urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii. 

De la ora 17, la biserica "Sfânta Maria" șoseaua Mangaliei (zona Far), IPS Teodosie va oficia Taina Sfântului Maslu.

Duminică, 8 septembrie, de la ora 8.30, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica "Nașterea Maicii Domnului" din Eforie Nord (zona centru). La această biserică vor fi aduse, de la biserica "Sfântul Gheorghe" din Mangalia, moaștele Sf. Paraschevi, începând de sâmbătă dimineață.

Nașterea Maicii Domnului, sărbătorită pe 8 septembrie, este primul praznic al anului bisericesc, început la 1 septembrie.

Obiceiuri și tradiții de Sfânta Maria Mică

Această zi marchează, în calendarul arhaic, sfârșitul verii. În data de 8 septembrie rândunelele își iau deja zborul spre țările calde, iar insectele și reptilele încep să se ascundă în pământ ceea ce înseamnă că e timpul lucrărilor agricole de toamnă.

La aceasta dată, românii nu aprind focul în vatră, deoarece se spune că acest lucru ar aduce ghinion și boală. În unele zone ale țării, femeile care își doresc copii se duc la Biserică și se roagă la icoana Fecioarei Maria. Chiar și femeile însărcinate fac acest lucru, pentru ca Maica Domnului să le ajute să nască ușor. De ziua Fecioarei, creștinii aprind o candelă care arde întreaga zi.

Se zice că după Sfânta Marie Mică vremea începe să se strice, anunțând capriciile toamnei, iar frigul își face tiptil simțită prezența, de altfel există și vorba: "O trecut Sântămărie, leapădă și pălărie!".

În ziua de Sfânta Marie Mică se împart struguri și prune de sufletul morților. În această zi este dezlegare la pește, astfel că multe gospodine urmează tradiția și pregătesc mâncăruri exclusiv pe bază de pește.

XXX

Tuturor celor ce poartă acest nume sfânt, redacția "CUGET LIBER" le urează un sincer "La mulți ani!". 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.365 secunde