Sărbătorirea Zilei luptătorului anticomunist la Constanța

439
1
Sărbătorirea Zilei luptătorului anticomunist la Constanța - siteprofcojoc-1331483825.jpg
Deși Legea 247/2011 prevede declararea zilei de 9 martie "Ziua Deținuților Anticomuniști din perioada 1944-1989" și stabilește că Parlamentul, Președintele României, Guvernul, autoritățile administrației publice centrale și locale vor organiza manifestări prilejuite de comemorarea acestei zile, la Constanța, doar Asociația Națională "Cultul Eroilor" și Asociația Foștilor Deținuți Politici au organizat o astfel de manifestare.
Cu sprijinul Arhiepiscopiei "Tomisului", Universității "Ovidius" și Fundației "Școala Brîncovenească" s-a desfășurat, recent, un simpozion prilejuit de comemorarea acestei zile.
Profesorul dr. Marian Cojoc, prorectorul Universității "Ovidius" a prezentat aspecte legate de anihilarea vechii clase politice române, reprezentanții de seamă ai acesteia fiind supuși unui program de muncă epuizant, dublat de înfometare și condițiile de viață precare, în lagărele de muncă de la Canalul Dunăre Marea Neagră.
Preotul profesor dr. Nechita Runcan - prodecan Facultatea de Teologie a Universității "Ovidius" s-a referit în intervenția sa la semnificația religioasă a zilei Sfinților Mucenici și a prezentat persecuțiile la care reprezentanții Bisericii Ortodoxe au fost supuși în perioada 1944-1964.
Col.(r) Remus Macovei, președintele ANCE - filiala Constanța a prezentat aspecte referitoare la distrugerea elitei militare în închisorile comuniste. Au fost redate dramele generalilor care au murit în închisorile Aiud, Sighet, Rîmnicul Sărat, Jilava.
Paul Andreescu - președintele AFDP - filiala Constanța, arestat la vârsta de 17 ani, pentru ca a distribuit manifeste prin care se cerea plecarea trupelor sovietice, eliminarea limbii ruse și a istoriei PCUS din școală, a fost încarcerat la Gherla. Acesta a impresionat asistența, prezentând elementele care au transformat această închisoare în cel mai cumplit loc de detenție: bătaia, foamea, lipsa oricărei forme de asistență medicale, lipsa de omenie a gardienilor.
Cușa George, fost deținut politic, a prezentat experiența traumatizantă a reeducării de la Pitești și a depănat amintiri despre militarii pe care i-a întâlnit în închisorile Jilava, Gherla și Aiud - gen. Radu Korne, Traian Teodorescu, Leonard Mociulschi și col. Nicolae Cojocaru.
În final, col. (r) Remus Macovei a prezentat cele opt monumente ridicate pentru cinstirea memoriei luptătorilor anticomuniști în județul Constanța: cele din Constanța, Poarta Albă și Cobadin ridicate prin eforturile AFDP, cele din Navodari și Cernavodă prin eforturile consiliilor locale, iar cele din Mihail Kogălniceanu, Sinoe și Zorile prin contribuția financiară al unor persoane particulare.
A urmat un dialog viu pe parcursul căruia cei doi foști deținuți politici au prezentat indiferența autorităților din ultimii 22 ani față de eforturile făcute pentru cunoașterea acestor adevăruri dureroase. S-a insistat asupra necesității ca un număr cât mai mare de români să cunoască aceste aspecte din istoria relativ recentă a României dar și asupra acțiunii civice a acestora, care să împiedice pe viitor repetarea unor astfel de drame.

Comentează știrea

revolutionar
12 martie 2012
RUSINE LUI MARIAN COJOC

Acest tortionar a ajuns sa tina prelegeri la ziua anticomunistilor cand el este un securist notoriu.Nu pot sa cred cat de ipocrit este acest asa-zis "prorector".Din ordinul lui MARIAN COJOC,multi anticomunisti au ajuns in beciurile IMJ Cta si luati la tocat de catre militianul Roman...Mariane,nu o sa pleci din viata asta fara sa platesti pentru nenorocirile pe care le-ai facut si nici nu vei avea liniste pana te vei duce in "lumea celor fara suflet" deoarece ai un suflet hain....si dupa cate se vede dumnezeu te-a pedepsit pana acum de nici familie nu ai si nici macar un copil care sa te ingrijeasca la batranete....SA-TI FIE RUSINE MARIAN COJOC

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8995 secunde